MINISTAR OBRAZOVANJA OTKRIO DETALJE O PRELASKU NA ONLINE NASTAVU: / 'Novim mjerama trebali bi se smanjiti kontakti'

'Pomaknuli smo školske praznike za tjedan dana i to će ostaviti djecu izvan škola do 18. siječnja. I to je poprilično dugo razdoblje u kojem će škole ostati bez učenika.

7.12.2020.
20:40
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na sjednici Vlade u ponedjeljak donesena je odluka da srednjoškolci od ponedjeljka, 14. prosinca, prijeđu na online nastavu. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs razgovarao je sa svim županima o korekcijama prvih planova u vezi nastave.

Osim što sve srednje škole prelaze na online nastavu, u Istri se vraćaju maske u učionice.

Ministar je u Dnevniku Nove TV rekao kako je u srednjim školama zaraženo 0,6 posto, a u osnovnim 0,4 posto osoba. "To je ono što smo dobrim dijelom i očekivali u Ministarstvu znanosti i obrazovanja", komentirao je.

Nastava prelazi online da bi se smanjili kontakti u javnom prijevozu

"Mišljenja epidemiologa i struke su u posljednje vrijeme intenzivirana oko toga kako bi se novim mjerama trebali smanjiti kontakti unutar javnog transporta. To je jedan od primarnih razloga zašto županije žele prijeći na online nastavu u zadnjem tjednu školske godine.

Čekamo još njihove odluke u konzultacijama županijskih čelnika, osnivača, ravnatelja i epidemiologa na lokalnoj razini", rekao je ministar i dodao kako će tijekom tjedna evidentirati želje župana. "Stvari idu u tom smjeru", kazao je Fuchs.

Pomaknuti školski praznici

Školski praznici pomaknuti su za tjedan dana. "Mi smo pomaknuli školske praznike za tjedan dana i to će ostaviti djecu izvan škola do 18. siječnja. I to je poprilično dugo razdoblje u kojem će škole ostati bez učenika. Neće biti prevelikih gužvi, da se eliminira i ta komponenta koju epidemiolozi stavljaju kao jednu od važnih u javnom transportu.

Onda ćemo vidjeti da se pojavljuju određeni efekt. Što se tiče strukovnih škola, tjedan dana nadam se da će moći organizirati praktični dio", kazao je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Problem ocjenjivanja eseja na maturi

Što se tiče ocjenjivanja eseja na maturi, kazao je kako ne bi bilo korektno da se takva odluka mijenja tijekom godine. "Mi smo pokrenuli postupak konzultacija sa svim katedrama hrvatskog jezika i institucijama koje su značajne za donošenje takvog mišljenja. Ako nam daju svoja relevantna mišljenja na osnovu kojih možemo donijeti odluku, onda bi se ocjenjivanje eseja uvelo u maturu sljedeće godine", zaključio je Fuchs.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali