LJUTIT NA MEDIJE

MINISTAR OBRAZOVANJA O OPTUŽBAMA ZA PRONEVJERU: ‘Priča je toliko duga i na nju sam toliko ponosan’

Novi ministar znanosti, obrazovanja i športa Pavo Barišić najavio je u utorak da će uskoro detaljnije komentirati napise tjednika “Nacional” o tome da je prije dvadesetak godina zbog sumnji u pronevjeru bio smijenjen s mjesta predsjednika Upravnog odbora Otvorenog učilišta u Zagrebu.

“Priča je toliko duga i na nju sam toliko ponosan da dopustite da vam tijekom dana ili sutra ispričam malo detaljnije”, rekao je Pavo Barišić novinarima pred Banskim dvorima, gdje je došao na sastanak novih ministara s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Novinare je zanimao i komentar o njegovim navodnim plagijatima u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica 2008. godine, na što je rekao kako je to “posebna tema koju bi htio posebno elaborirati”.

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na Barišića, a predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić najavio je da će one biti razmotrene na sjednici odbora.

STRANKA PAMETNO O BARIŠIĆU: ‘Očito se odustalo od moralnih kriterija i svake ambicije da Hrvatska napreduje’

Plagiranje znanstvenog rada

“Dobio sam pritužbu protiv dotičnog akademika koji zbog zloporabe, kao predsjednik Odbora s tim predmetom uveseljava javnost, narušavajući jedno od temeljnih civilizacijskih načela koje su postavili Rimljani prije 2000 godina – ne bis in idem, odnosno o istome ne dva puta, ustvrdio je Barišić, dodavši da će detaljnije o tome “kada bude prigoda”.

Po njegovim riječima, iz medija je saznao da je u srijedu sjednica o tome, no smatra spornim što “već tri dana svi uveseljavate javnost tom temom”, a predmeti Odbora trebali bi biti tajna.

“Predmet koji je 2011. pokrenut razmatran je na tri etička tijela i na svakome jasno piše da nema govora ni o mom slučaju, niti o plagijatu, to piše crno-bijelo na mnoštvu rješenja”, dodao je.

Barišić je komentirao i stanje u resoru, ustvrdivši da “što više otkriva, onda zapravo počinje razumijevati zašto je ovoliko napada na njegov resor”.

Kao jednu od najspornijih stvari izdvojio je kašnjenje u slučaju zakonskih prijedloga ili obveza iz ugovora s Europskom unijom. “To je jedna od stvari koje ću prvo podastrijeti javnosti, da se vidi tko i zašto ih je napravio”, najavio je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr