VOJSKA KAO POTPORA POLICIJI

MINISTAR OBRANE O IZBJEGLIČKOJ KRIZI: Možemo računati sa svih 15.000 vojnika ako zatreba

“Nema još uvijek nikakvih konkretnih brojeva, ali kad se ukaže potreba, poslat ćemo onoliko koliko je nužno po procjeni MUP-a. To ovisi o problemu – je li on humanitarni ili sigurnosni. Imamo 15.000 pripadnika i možemo računati sa svakim od njih”, kazao je  ministar obrane Josip Buljević o mogućem slanju vojske na granice, kao ispomoć policiji, prenosi N1.

“Vojska ovdje isključivo postupa po naputcima policije – ono što traži od vojske, ona će izvršiti”, kazao je.

Zahtjev pokreće MUP

Predložene izmjene zakona Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani omogućilo bi OSRH da asistiraju graničnoj policiji, u slučaju potrebe.

Što se procedure tiče, Buljević je objasnio da se ona pokreće na zahtjev MUP-a. Ukoliko je asistencija nužna, MUP upućuje ministru obrane zahtjev, koji ga usuglašava s predsjednicom. Nakon odluke potpisuje se dogovor između dvaju ministarstava i on stupa na snagu.

U skladu je sa ciljem izdvajanja 2 posto za obranu

“Sustav domovinske sigurnosti je način razmišljanja, da se on učini efikasnijim i jeftinijim”, kazao je Buljević. Potvrdio je da se na ovaj način planiraju napraviti uštede unutar MORH-a, ali uz nastavak razvojnih projekata i u skladu sa zadanim ciljem od 2 posto izdvajanja za obranu iz državnog proračuna.

Vlada je prihvatila prijedloge dopune Zakona o nadzoru državne granice i dopune Zakona o obrani kojima se omogućava da iznimno, kada Ministarstvo ili predsjednik Vlade ocijene potrebnim zbog sigurnosnih ili humanitarnih razloga, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice na način propisan Zakonom o obrani.

Oba su zakona upućena u Sabor i predloženo je da se usvoje po hitnom postupku, jer to zahtijevaju “osobito opravdani razlozi koji se odnose na dosege trenutne migracijske krize”.

VLADA ODLUČILA: Šaljemo vojsku na granice jer želimo drastično usporiti izbjeglički val

Povratak na Net.hr