PRORAČUN U DOBROM STANJU

MINISTAR NA ODLASKU: Prihod od PDV-a lani je bio 2,2 milijarde kuna veći nego rekordne 2008.

Ministar financija na odlasku, Boris Lalovac, kazao je kako državni proračun ostavlja idućoj vladi u boljem stanju nego što je i sam računao da će biti. Naime, zadnjeg dana 2015. godine manjak u državnoj blagajni iznosio je 9,5 milijardi kuna i bio čak tri milijarde manji od planiranog.

Lalovac kaže kako je tomu najviše pridonio prihod od PDV-a od čak 43,5 milijarde kuna, što je 2,6 milijarde više nego 2014. godine, ali o 2,2 milijarde više nego 2008. godine kada je ostvaren dosad rekordni prihod od PDV-a.

‘Mjere su bile ispravne’

“Prihod od PDV-a je nikad bolji. Bolji je od one najbolje 2008. godine, 43 milijarde kuna, i mislim da se pokazalo kako su mjere koje je ova vlada provodila, prvenstveno rasterećenje dohotka, bile ispravne”, kazao je Lalovac gostujući u emisiji RTL Direkt.

Sa zadnjim danom prošle godine, proračunski prihodi središnje države iznosili su 107 milijardi kuna, dok su rashodi bili 116, 5 milijardi. Deficit je time bio 9,5 milijardi umjesto planiranih 12,5 milijardi.

Uštedjelo se, kaže, i na rashodima. Ukupna suma plaća bila je za 500 milijuna kuna manja od planirane, a isto toliko se uštedjelo na materijalnim troškovima.

LALOVAC: “Ne ostavljam kosture u ormaru a odlazim u gospodarstvo”

Lani smo potrošili 158,3 mlijarde kuna

Fiskalizacijom se pokazalo da su građani Hrvatske lani potrošili gotovine i ‘ispeglali’ kartica u iznosu od 158,3 milijarde kuna, odnosno 3,3 milijarde više nego prethodne godine.

U prosincu, kada je potrošnja zbog blagdana najveća, također je potrošeno više nego u istom mjesecu 2014. godine –  12,6 milijardi kuna, odnosno 400 milijuna kuna više nego godinu dana ranije.

“Moramo reći da je Hrvatska dugo čekala gospodarski rast i nadamo se da će nova vlada nastaviti na ovome što smo se mi zaustavili, a to je i daljnje rasterećenje poreznog dohotka i oslobađati sve moguće terete prema građanima jer se pokazuje da je to ispravan model”, kazao je Lalovac za RTL.

PUNO PROBLEMA I TEŽAK POSAO: Lalovac otkrio što čeka Oreškovića

Povratak na Net.hr