PROŠIRENJE EU

MINISTAR MIRO KOVAČ PORUČIO SRBIJI: ‘Nismo velesila, ali ni pudlica…’

Ministar vanjskih i europskih poslova poslova Miro Kovač, gostujući u Dnevniku HRT-a rekao je kako Srbija ne može biti sudac i policajac za ratne zločine za područje cijele bivše Jugoslavije.

“Neugodno mi je zamarati hrvatsku javnost nekakvim papirima Europske komisije izrađenim za internu uporabu. Dali smo istražiti i to je papir iz ljeta 2015. Narodski rečeno “tresla se brda – rodio se miš. To je stari dokument i on samo zaključuje da ovakvo zakonodavstvo u Srbiji narušava dobrosusjedske odnose”, rekao je Kovač.

“Hrvatska nije velesila ni pudlica. Hrvatska je zemlja članica EU. Ako nekoga primamo u svoju obitelj mi bdijemo nad procesom približavanja te zemlje i o tome suodlučujemo. Ako Srbija želi u EU ona će morati prilagoditi svoje standarde EU.”, kazao je.

SRBI ŠOKIRANI ZBOG BLOKADE: ‘Srbija neće biti vreća za udaranje, ne damo da nas Hrvatska ponižava’

SRBIJA NA NOGAMA ZBOG BLOKADE ZAGREBA: ‘Od svih zemalja Europske unije samo nam Hrvatska radi probleme’

EK odbacila hrvatske argumente?

Prema navodu jednog dnevnog lista, povjerljive prirode, Europska komisija je odbacila hrvatske argumente u sporu Hrvatske i Srbije vezano uz nadležnost srpskih sudova za procesuiranje zločina počinjenih na području Hrvatske.

Prema tom “non-paperu”, taj zakon kojim se Srbija proglasila nadležnim za vođenje postupaka za ratne zločine počinjene na prostoru bivše SFRJ bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtava, ne krši suverenost zemalja bivše Jugoslavije i ne miješa se u unutarnje stvari tih zemalja.

Posao diplomacije

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Gordan Jandroković nakon objave non-papera kazao je kako hrvatska diplomacija mora ustrajati u objašnjavanju zašto je srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine štetan za dobrosusjedske odnose.

SDP-ov Joško Klisović mišljenje EK ne smatra odbijanjem, piše HRT, već da srpski zakon nije trebao biti uvjet za otvaranje poglavlja 23 za Srbiju. Dijeli mišljenje vladajućih  o srpskom zakonu, s obzirom na to da postoji Haški sud.

Još u veljači prošle godine, stav Komisije o non-paperu na kojem nema datuma iznio je predstavnik Opće uprave za proširenje u Europskoj komisiji Simon Mordue.

Stav Komisije

On je tijekom rasprave u Europskom parlamentu o napretku Srbije kazao kako ne treba dodavati “zahtjeve koji nisu predviđeni u europskoj pravnoj stečevini i pregovaračkom okviru”.

Da budem kristalno jasan, stajalište Europske komisije jest da bi uvjetovanje u ovom trenutku otvaranja poglavlja 23 bio štetan presedan, jer u tom području nema europske pravne stečevine”, rekao je Mordue.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr