OPET O SAVSKOJ 66

MINISTAR MEDVED: ‘Prosvjed u Savskoj je bio odgovor na neprihvatljiv odnos prema braniteljima’

‘Plinske boce su vrlo brzo uklonjene. Taj čin kao i prosvjed branitelja bio je posljedica apsolutno neprihvatljivog i neodgovarajućeg odnosa tadašnje Vlade prema braniteljima’, kazao je ministar branitelja reagirajući na izjavu umirovljenog generala Pavla Miljavca koji je za svojedobni prosvjed u Savskoj 66 kazao da je imao elemente terorizma

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odbacio je u četvrtak navode kako je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ‘paratijelo’, rekavši da je ono jasno i precizno utemeljeno u zakonu.

“Jučer smo mogli čuti kako se ovo tijelo, odnosno Koordinacija za sustav domovinske sigurnost, naziva ‘paratijelom’. Još jednom konstatiram da je ovo tijelo, kao i sva druga tijela, jasno i precizno utemeljeno u zakonu”, rekao je Medved u Banskim dvorima.

MEDVED KOMENTIRAO GLORIFICIRANJE NAPADAČA S MARKOVA TRGA I DODAO: ‘Plinske boce u Savskoj 2015.? To treba staviti u kontekst…’

Provest će analizu stanja rizika i ugroza

Kazao je kako će Vlada danas donijeti zaključak kojim će se obvezati Koordinacija za sustav domovinske sigurnost da sa svim sastavnicama provede analizu stanja rizika i ugroza, nakon čega će Vladi predložiti mjere koje će se raspravljati na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

“Zakon o sustavu domovinske sigurnosti stupio je na snagu 2017. godine. Želim jasno naglasiti da je član savjeta za Koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi i Koordinacije sustava domovinske sigurnosti savjetnik predsjednika republike. Prošli tjedan smo imali konstituirajuću sjednicu Koordinacije sustava domovinske sigurnost na kojoj je nazočio savjetnik predsjednika”, naglasio je Medved.

Dodao je kako su za sutra sazvali savjet za Koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi na koju je pozvan savjetnik predsjednika.

‘U najkraćem mogućem roku’

Kao najvažnije tijelo koje kreira sigurnosne politike Medved je kazao kako ključnu poziciju ima Vijeće za nacionalnu sigurnost.

“Kao osnovna pretpostavka za odlučivanje, donošenje odluka, mjera, preporuka, nužno je provesti odgovarajuću analizu koju provode i dodatno nakon današnjeg zaključka koji će donijeti Vlada gdje se obvezuje Koordinaciju za sustav domovinske sigurnost, težišno usmjerenu prema pojavi radikalizacije u društvu, i gdje će Vlada na Vijeće za nacionalnu sigurnost donijeti konkretne preporuke, prijedloge, analize, i prijedlog mjera”, objasnio je Medved.

Na pitanje u kojem roku će se to dogoditi, Medved je kazao: “Vrlo brzo”.

“Govorimo o aktivnostima i mjerama koje zahtijevaju određeno vrijeme, stoga je nezahvalno govoriti o danima. U najkraćem mogućem roku”, naglasio je ministar.

STRUČNJAK ZA SIGURNOST OTKRIO KOME JE BEZUK HTIO NAUDITI: ‘To je politički motivirano nasilje, cilj je bio premijer i ministar Medved’

Poziv na angažman protiv radikalizacije

Ministar je istaknuo da se radikalizacija u društvu može spriječiti angažiranjem svih osoba u javnom prostoru, a koji imaju priliku dati svoj doprinos.

“Kroz svoju retoriku, kroz svoj pristup, programe, aktivnosti. Poziv je svima da svoj govor i retoriku usklade na način da ona bude prihvatljiva, i da ne doprinosi radikalizaciji i govoru mržnje”, poručio je Medved.

Pozvao je i medije da zajedno kao društvo pronađemo optimalan pristup te kreiramo odnos koji je usmjeren ka uspostavi tolerancije, uvažavanja te u suzbijanju elemenata koji imaju segmente govora mržnje i stvaranja daljnje radikalizacije u društvu.

PLENKOVIĆ O RADIKALIZACIJI: ‘Govor mržnje nije od jučer, u ponedjeljak smo shvatili da je netko u stanju uzeti oružje i ubiti’

‘Plinske boce su bile vrlo brzo uklonjene’

Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Pavla Miljavca da je iznošenje plinskih boca na prosvjedu branitelja u Savskoj 66 bio čin koji se može okarakterizirati kao teroristički, Medved poručuje kako su taj čin osudili svi hrvatski branitelji istog trenutka.

“Plinske boce su vrlo brzo uklonjene. Taj čin kao i prosvjed branitelja bio je posljedica apsolutno neprihvatljivog i neodgovarajućeg odnosa tadašnje Vlade prema braniteljima. Što se tiče retorike generala Miljavca, ovo nije prvi puta da on na svoj način i svojom optikom vidi stvari koje nisu baš takve. Ne mogu prihvatiti njegovu konstataciju. Taj čin prosvjeda ni na koji način ne može se povezivati s onim što danas imamo”, naglasio je Medved.

Ministar se nije složio s tvrdnjama novinara da on na isti način govori o prosvjedu u Savskoj, kao što vukovarski gradonačelnik Ivan Penava govori o napadu na Markovu trgu.

“Ne mogu se složiti s time. Govorimo o potpuno različitim stvarima. Prosvjed branitelja nije imao za cilj nikoga ugrožavati, branitelji su tražili dijalog, i participiranje u partnerstvu u cilju rješavanja nagomilanih problema. Molim da prosvjed branitelja ne dovodimo u kontekst nečega što smo mogli vidjet ovdje 12. listopada na Markovu trgu. To su potpuno različite stvari”, kazao je Medved.

MEDVED KOMENTIRAO GLORIFICIRANJE NAPADAČA S MARKOVA TRGA I DODAO: ‘Plinske boce u Savskoj 2015.? To treba staviti u kontekst…’

Povratak na Net.hr