STANJE STRADALOG PODRUČJA

MINISTAR MEDVED IZVIJESTIO: Postavljeno 1518 kontejnera za stradale na Baniji, uklonit će se 406 oštećenih objekata

‘U Marinbrodu i općini Donji Kukuruzari započeli su s radom mobilne bazne postaje telefonske i internetske mreže. Predvidjeli smo uspostavu ukupno šest mobilnih postaja’

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera za saniranje posljedica potresa Tomo Medved izvijestio je u četvrtak da su na potresom pogođenom području do sada postavili 1518 kontejnera i mobilnih kućica, a najavio je i uklanjanje 406 oštećenih objekata koji predstavljaju ugrozu.

“Na električnu energiju priključeno je 1847 smještajnih objekata. U kontejnerskom naselju Sajmište u Petrinji u završnoj je fazi opremanje kontejnera te se useljavaju obitelji. Želim naglasiti i činjenicu da smo konkretno za Petrinju i okolna naselja osigurali ukupno 533 kontejnera i 109 mobilnih kućica, sveukupno 642 smještajna objekata za područje Petrinje”, rekao je Medved na sjedici Vlade.

Najavio je i uklanjanje 406 oštećenih građevina, od kojih ih je 373 na području Sisačko-moslavačke županije, 24 u Karlovačkoj te devet objekata u Zagrebačko županiji.

‘OVO JE KAP U MORU MULJAŽA S DONACIJAMA’: Petrinjci ušli u tajno skladište puno građevinskog materijala i bijele tehnike

Do sada zaprimljen 1161 zahtjev

Podsjetio je kako su uspostavili ured za podnošenje zahtjeva za obnovom i izgradnjom u Petrinji te dva mobilna tima koji su povezani s katastrom i gruntovnicom. “Danas su mobilni uredi u naseljima Mošćenica i Gornja Bačuga”, dodaje. Naglasio je kako su do sada zaprimili ukupno 1161 zahtjev.

“U Marinbrodu i općini Donji Kukuruzari započeli su s radom mobilne bazne postaje telefonske i internetske mreže. Predvidjeli smo uspostavu ukupno šest mobilnih postaja”, kazao je Medved.

DUMBOVIĆ POZVAO VANĐELIĆA DA DOĐE U PETRINJU: ‘Imam osjećaj da se Sisku i Petrinji šalje poruka snalazite se kako znate’

Nastavak isplate pomoći za stradale

Izvijestio je kako profesori s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i dalje prate pojave urušnih vrtača te je izrađeno preliminarno izviješće prema kojem je pogođenom području nastalo 96 urušnih vrtača.

Nastavlja se i isplaćivanje jednokratnih naknada za stradale, ukupno je isplaćeno 94 milijuna kuna temeljem 29.580 izdanih zahtjeva.

U vojarni Pukovnik Predrag Matanović i dalje su, zbog potresa, smještena 64 civila. Naveo je podatke Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo prema kojima je ukupno pregledano 33.946 objekata, od kojih je sa oznakom crveno 4066, žutom 7368 i sa zelenom 22.517 objekata.

Od protekle sjednice Vlade pregledano je 2100 objekata na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

Povratak na Net.hr