MINISTAR MARIĆ NAKON NEUSPJELOG SASTANKA S PREDSTAVNICIMA VELEDROGERIJA: / 'Ideja je bila da se započne dijalog'

Ministar financija rekao je kako na sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom već su nužna dugoročan rješenja

6.4.2021.
14:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sastanak ministara zdravstva i financija Vilija Beroša i Zdravka Marića sa predstavnicima veledrogerija u utorak nije rezultirao konkretnim financijskim rješenjem za smanjenje dugova za lijekove, no vlada planira s time izaći pred veledrogerije za 10-ak dana, najavio je ministar financija Zdravko Marić.

"Ideja današnjeg sastanka je da počnemo dijalog koji će se nastaviti idućih tjedana, a svrha je da se osiguraju redovno funkcioniranje i poslovanje", izjavio je Marić nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Nužna su dugoročna rješenja

Također, nastavio je, da mi s naše strane omogućimo podmirivanje obveza, da dugovi više ne rastu galopirajuće, prije nego se dogodi temeljitija reforma zdravstvenog sustava koja je, mislim da je to sada svima jasno, više nego potrebna. Rekao je kako na sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom već su nužna dugoročan rješenja.

Istaknuo je kako je na razini vlade otvoren dijalog oko dugoročnih mjera koje znače temeljitije restrukturiranje sustava te da će je cilj doći do točne dinamike financijskih transfera iz Državnog proračuna dobavljačima tijekom godine.

Kazao je kako je cilj da transferi iz HZZO-a u okviru financijskih mogućnosti budu redovni kako se ne bi kumulirao dodatni dug i dodatni dani neplaćanja bolnica i ljekarni, koje su donedavno bile u zakonskim rokovima plaćanja od 60 dana, što je sada probijeno.

'Zalihe su ograničene'

Predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač izjavila je kako na današnjem sastanku nisu došli do konkretnog rješenja, za koje će veledrogerije morati pričekati desetak dana do novog sastanka.

"Što će biti u međuvremenu ne mogu to sada reći zbog toga jer svaki predstavnik veledrogerije će unutar svoje kuće iznijeti zaključke i odlučiti što i kako dalje. Sa zalihama koje imamo teško je reći koji pacijenti i kada će ostati bez lijekove. Zalihe su ograničene i zaista ne mogu odgovoriti na to pitanje", kazala je Percač,.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nama je izuzetno bitna daljnja dinamika plaćanja kako bismo svoje poslovanje mogli prilagoditi prema njoj. Dugoročno je rješenje postepeno smanjivanje ukupnih dugova i svođenje na zakonom definirane rokove plaćanja", kazala je

Ivan Klobučar iz Oktalpharme rekao je kako oni imaju ograničenu isporuku prema 33 bolnice te da lijekove isporučuju neograničeno samo za bolnice koje plaćaju ispod 240 dana a takvih je kako malo. Inače, veldrogerije očekuju uplatu 900 milijuna kuna koji su na ime duga dogovoreni na sastanku prošloga tjedna a sredstava doznačena bolnicama i ljekarnama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali