TEŠKO JE, ALI...

MINISTAR MARIĆ IMA DOBRU VIJEST: ‘Vlada ni u kom scenariju nema namjeru smanjivati mirovine’

Javni dug nije samo stabiliziran, nego i smanjen, pa se može očekivati da će u lipnju Europska komisija donijeti odluku o izlasku Hrvatske iz Procedure prekomjernog deficita.

Kazao je to, gostujući u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvoga’ ministar financija Zdravko Marić. Dodao je da su zadnje dvije hrvatske vlade lani smanjile proračunski deficit na 0,8 posto BDP-a s 3,4 posto koliko ej iznosio u 2015. godini te da je javni dug prošle godine pao po prvi puta nakon osam godina, i to na 84,2 posto BDP-a.

“Mirovinski i zdravstveni sustav su fiskalno neodrživi”

Marić je usto naglasio da se neće stati na izlasku iz Procedure prekomjernog deficita.

“Izlazimo iz korektivnog mehanizma, no ostajemo u preventivnim mehanizmima koji su rigorozni”, kazao je te podsjetio da Hrvatska ima još i makroekonomske neravnoteže.

“Mirovinski sustav i zdravstveni sustav su ocijenjeni dobrima, no fiskalno neodrživima. Sustav obrazovanja i njegova bolja povezanost s gospodarstvom. Jedan od problema je i javna uprava – tu treba napraviti iskorak ka kvaliteti usluga. Još uvijek nedovoljno iskorišteni potencijal državne imovine i javnih poduzeća. S velikom većinom preporuka komisije Vlada se slaže” rekao je Marić.

NIKAD TEŽE DO ZASLUŽENE MIROVINE: Ova se pravila mogu očekivati od mirovinske reforme

“Nastojimo prijevremeno umirovljenje učiniti manje atraktivnim”

Za povlaštene mirovine, zbog kojih je Europska komisija uputila kritike, Marić je rekao da su specifikum Hrvatske.

“Sve europske zemlje suočavaju se s istim problemom u mirovinskim sustavima. U slučaju Hrvatske ima efekata Domovinskog rata gdje je velik broj branitelja otišao u mirovinu po posebnim propisima. Promjene će se odnositi samo na nove mirovine po posebnim propisima. Nastojimo prijevremeno umirovljenje učiniti manje atraktivnim”, istaknuo je Marić te naglasio da Vlada nema namjeru smanjivati mirovine.

“Ni u kojem scenariju reforme mirovnskog sustava ne govori se o tome”, kazao je.

Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore naglasio je, pak, kako je potrebno poticati radno sposobno stanovništvo da ostane na tržištu rada.

KRPANJE MIROVINSKOG SUSTAVA: Pad penzija od 2019. Vlada bi mogla riješiti većim uzimanjem od plaća zaposlenih

Povratak na Net.hr