MINISTAR GRLIĆ RADMAN ODGOVORIO SUSJEDIMA / 'Antihrvatska histerija u Srbiji je nepotrebna'

Možda je generator svih tih pitanja prikrivanje pasivnosti srbijanske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj, rekao je Grlić Radman

7.5.2021.
17:36

Antihrvatska histerija koja se pojavljuje iz Srbije je nepotrebna, a njen generator je prikrivanje pasivnosti srbijanske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj, rekao je u petak tijekom posjeta Podgorici hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je odgovarao na pitanje novinara da prokomentira stajalište srbijanskih dužnosnika, koji su nakon što je Grlić Radman u Prištini rekao da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu KFOR-a, ustvrdili, između ostalog, kako bi šef hrvatske diplomacije volio da može rasporediti "okupacijske snage na prostoru Srbije", ali da će mu za to trebati "mnogo više od onog što s (premijerom Kosova Albinom) Kurtijem može smisliti".

Grlić Radman je u Podgorici pojasnio da je u Prištini, tijekom posjeta 34. kontigentu Hrvatske vojske u okviru KFOR-a, govorio o povećanju broja vojnika što Hrvatska kao odgovorna članica NATO saveza ima pravo, istaknuvši da ne zna "zašto bi bilo tko sa strane bio pogođen tom izjavom".

“Ta nekakva antihrvatska histerija koja se pojavljuje iz Srbije, je nepotrebna... Možda je generator svih tih pitanja prikrivanje pasivnosti srbijanske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj”, rekao je Grlić Radman.

'Mi želimo sa Srbijom riješiti sva otvorena pitanja'

On je pojasnio da je Hrvatska kao odgovorna članica EU usvojila sve europske vrijednosti pa Srbi u Hrvatskoj imaju tri fiksna mjesta u Saboru, što temelj ima u ugovoru iz 2004. godine, koji srbijanska strana, kako je rekao, ne poštuje.

Također, Grlić Radman je rekao da se u Srbiji donose političke odluke čiji je cilj razbijanje jedinstva hrvatske zajednice u Srbiji stvaranjem takozvanog bunjevačkog jezika, “a znamo da su Bunjevci etnička skupina hrvatskog naroda”.

“Mi želimo sa Srbijom riješiti sva otvorena pitanja. Dobiti odgovor o 1869 nestalih. Želimo također odštetu za logoraše, ljudi koji su bili po logorima po Vojvodini i cijeloj Srbiji”, rekao je Grlić Radman komentirajući najnovije prijepore sa Srbijom.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali