BEROŠ SE HVALISA / Zadovoljan je kako su se borili s epidemijom: 'Niti u jednom trenutku bolesnicima nije uskraćena optimalna zdravstvena skrb'

'Vlada i nadležna tijela pravodobno su i učinkovito donosili rješenja na dobrobit funkcionalnosti svih sustava', rekao je ministar zdravstva podnoseći izvješće Saboru

7.7.2021.
16:22
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je u srijedu zadovoljstvo načinom na koji su se Vlada i nadležna tijela 'nosili' s epidemijom koronavirusa u razdoblju od sredine siječnja do konca svibnja ove godine.

"Vlada i nadležna tijela pravodobno su i učinkovito donosili rješenja na dobrobit funkcionalnosti svih sustava s ciljem zaštite života i zdravlja nacije", rekao je Beroš izvješćujući Sabor o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti za epidemije covida.

Na raspolaganju bilo 930 respiratora

"Činjenice ukazuju da se ni u jednom trenutku nije dogodilo da je bolesnicima uskraćena optimalna zdravstvena skrb", pohvalio se.

Beroš je podsjetio kako je treći val zaraze počeo koncem veljače i početkom ožujka, istaknuo kako su se bolnice i zdravstvene ustanove kontinuirano prilagođavale epidemiološkoj situaciji, organizirajući svoj rad za zbrinjavanje pacijenta.  Naveo je kako se broj kreveta u primarno-respiratornim intenzivističkim centrima kretao od 1. 539, koliko ih je bilo 1. siječnja, do 836 na 31. svibnja, najveći broj hospitaliziranih bio je 26. travnja – 23015.

 Na raspolaganju smo imali spremno 930 respiratora, osiguran je bio potreban broj zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, potrebna medicinska oprema, razni uređaji, rekao je.

Rovinj procijepio 80 posto stanovništva

Ministar zdravstva govorio je  i o kampanji cijepljenja, te naglasio da je najveći obuhvat cijepljenih u Zagrebu 52, 6 posto te u Rovinju, koji je  procijepio 80 posto stanovništva.

"To govori o velikom stupnju osobne odgovornosti", istaknuo je.

Naveo je i kako je, zaključno sa 31. svibnja, naručeno, rezervirano  8, 8 milijuna doza, a do konca 2023., još oko 10 milijuna doza. Veće količine pristižu od početka svibnja kada počinje i organizirano procjepljivanje, podsjetio je, te naglasio kako se prate nuspojave cijepljenja te kako među njima nema zabilježenih smrtnih ishoda.

Beroš je istaknuo da raste opseg cijepljenih djelatnika u zdravstvenom sustavu, na današnji dan prvom ih je dozom cijepljeno 81, 2 posto, a drugom 71, 9 posto.

U EU smo na 13. mjestu

Ministar zdravstva Vili Beroš naveo je i podatak kako nam je sedmodnevna stopa incidencije na sto tisuća stanovnika na današnji dan 14, 9, što Hrvatsku  svrstava na 13. mjesto u EU. Izvješće, kaže,  obrazlaže i ugrozu koju predstavlja širenje novih varijanti virusa, rezultati sekvencioniranja za 188 uzroka ukazuju da su 54, 1 posto uzroci s dokazanom alfa, a 43 posto s delta varijantom.

 Ministar zdravstva ističe kako predmetno Izvješće pokazuje i važnost međuresorne suradanja, kako se to posebno vidi kod covid potvrda, među prvim smo članicama EU počeli s izdavanjem digitalne EU potvrde o cijepljenu, preboljenju i testiranju. Na današnji dan ukupno je izdano 438 tisuća potvrda, naveo je Beroš.

 Govorio je i o učincima poduzetih mjera na obvezno zdravstveno osiguranje. HZZO je u izvještajnom razdoblju imao dodatne troškove za testiranje od 927 milijuna, za liječenje 931 milijuna, za nabavu cjepiva 132 milijuna, a do danas 280 milijuna za rezervaciju cjepiva.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen