banner

CJEPIVO STIŽE, ALI...

MINISTAR BEROŠ IZ KUĆNE IZOLACIJE: ‘Cjepivo neće riješiti problem odjednom; jedna stvar nema alternativu’

Ministar zdravstva Vili Beroš smatra da će se za tri i pol do četiri tjedna pokazati učinak ovih strožih mjera

“Ako sagledavamo širu sliku i kontekst, čarobnog štapića nema. Ove epidemiološke mjere su rezultat promišljanja naših stručnjaka. One se ne donose ishitrenom odlukom nego praćenjem trendova”, kazao je za RTL Direkt ministar zdravstva Vili Beroš, koji se kod kuće oporavlja od Covida-19.

Kazao je kako se dobro osjeća te da nije imao teže simptome.

‘Kada smo vidjeli da brojke rastu, preporučili smo ove mjere’

Što se tiče strožih mjera koje je premijer Andrej Plenković obznanio u četvrtak, Beroš je kazao kako broj zaraženih raste pa se moralo reagirati na takav način.

“Struka je ta koja je pratila situaciju. Teško bi bilo da je bilo drugačije. Osnovni cilj je smanjiti preopterećenje zdravstvenog sustava, a on je postignut. Pokušavali smo balansirati situaciju. Kada smo vidjeli rast, preporučili smo nove mjere”, rekao je ministar zdravstva.

Na pitanje bi li takve mjere donio ranije, da se samo njega pitalo, Beroš je odgovorio niječno.

“Ne bih. Svi smo zajedno u tome kao Vladin tim”, kazao je.

CAPAK KOMENTIRAO NOVE MJERE: ‘Situacija je u ovom trenutku zabrinjavajuća, zbog toga smo krenuli u ovo…’

‘Nema alternative odgovornom ponašanju’

Beroš smatra da će se za tri i pol do četiri tjedna pokazati učinak ovih strožih mjera, a na pitanje kakav Božić predviđa, neodređeno je odgovorio da je “bitno da bude miran” i da se “svi odgovorno ponašamo”. Kazao je i da se nerado razmišlja o kažnjavanju onih koji ne nose zaštitne maske tamo gdje je to propisano.

“Ali, ako će se pojedinci i dalje tako ponašati i ugrožavati druge, moguće je da će se razgovarati o tome. Teoretski je moguće kažnjavanje onih koji ne nose masku”, kazao je gostujući u RTL Direktu.

Prognozu da bi cjepivo moglo biti dostupno već 20. prosinca ministar Beroš ocijenio je “preoptimističnom”.

“Moram naglasiti da dolaskom cjepiva nećemo biti riješeni ovog problema. Očekujmo cjepivo, nadajmo se, sigurno će postići neke rezultate, ali to neće biti u jednom trenutku. Nema alternative odgovornom ponašanju”, poručio je dodavši kako cijepljenje ne bi trebalo biti obvezno.

‘PRIZNAJEM DA OVO NIJE LAKA BOLEST…’; Ministar Vili Beroš misli da zna gdje se zarazio: ‘Trudio sam se zaštititi, ali nisam uspio’

Povratak na Net.hr