DEFINIRANJE SVIH DIJELOVA ZAKONA

MINISTAR ALADROVIĆ OTKRIO CILJEVE IZMJENA ZAKONA O RADU: ‘Povećanje plaća? O tome ćemo još razgovarati”

Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović, govorio je o povećanju osnovica plaća za zaposlene u javnoj službi, isplatama državnih potpora zbog koronakrize, sufinanciranju skraćenog radnog vremena i izmjenama Zakona o radu

Epidemija koronavirusa promijenila je radne uvjete. Sve više ljudi, koji su zadržali svoj posao, radi od kuće. Zbog toga Vlada želi izmijeniti Zakon o radu, no u međuvremenu se nagomilalo još problema. Kasni isplata državnih potpora za očuvanje radnih mjesta. Sindikati javnih službi, pak, traže povišice. Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović, poručio je kako će o tome još razgovarati.

“Mi smo imali sastanke u petom mjesecu kada smo vidjeli razmjere koronakrize i dogovorili smo da ove godine nema podizanja, međutim da od 1. siječnja osnovica bude oko 6044 kune kako smo dogovorili prije nego što smo znali za probleme oko koronavirusa. Pred nama su pregovori za božićnicu za ovu godinu”, rekao je ministar u Dnevniku Nove TV i dodao da se Vlada obvezala na povećanje osnovica.

KOJA SU VAŠA RADNIČKA PRAVA U DOBA EPIDEMIJE: Može li vam poslodavac dati otkaz, smije li nametnuti godišnji, kako se plaća rad od kuće…

Utvrđivanje činjeničnog stanja

Objasnio je kako su potpore poslodavcima za lipanj već isplaćene, dok se za srpanj još isplaćuju. Pojasnio je zbog čega isplate stalno kasne i poručio kako će potpore biti osigurane i na jesen.

“Naravno da ćemo nastaviti kako bismo sačuvali gospodarstvo. Još ćemo razgovarati s poslodavcima u kojem obujmu. Ove potpore u sebi sadržavaju vrlo tvrde pokazatelje. To znači da se mora dokazati pad prihoda, nemamo onih opisnih razloga koje smo imali ranije i uspoređujemo podatke koje dobijemo od poreznu prve. Tu bude puno interakcije između poduzetnika i hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako bi utvrdili činjenično stanje. Postoji određeno kašnjenje u odnosu na one rokove koje smo imali ranije, ali do kraja kolovoza će biti sve isplaćeno”, objasnio je Aladrović.

ĆORIĆ OBJAVIO KAD ĆE BITI ISPLAĆENE POTPORE: Otkrio je i kako će se riješiti troškovi radnika koji rade od kuće

‘TREBAJU NAM OVA 3 HRABRA POTEZA’: Stručnjaci upozorili – ‘bez ovoga u jesen kreću masovna otpuštanja’

Povećanje globalne konkurentnosti

Ovih su dana, uz potpore, jedna od gorućih tema i izmjene Zakona o radu. Aladrović ovdje stavlja naglasak na povećanje globalne konkurentnosti, ali konkretnije i na definiranje postupanja tijekom ozljeda na radu kod kuće te dodatnog rada.

“Cilj je povećati globalnu konkurentnost naše ekonomije, između ostalog i izmjenama Zakona i radu. Potrebno je omogućiti malo više fleksibilnosti poslodavcima i radnicima da mogu regulirati rad od kuće. Moramo definirati sve dijelove Zakona o radu da budu u zaštitu radnika, ali i bolje efikasnosti poduzetnika. Zato i želimo sjesti sa svojim socijalnim partnerima i to razraditi”, poručio je ministar i dodao da otpuštanje radnika ne ovisi samo o Zakonu, već i o ekonomiji.

Dodao je kako će država poticati mjeru skraćenog radnog vremena do kraja godine te poručio da inspekcije kontroliraju isplaćuju li poslodavci radnicima plaće za kraće radno vrijeme. “Nadamo se da će ju svi koji mogu iskoristi jer to je pozitivan trend”, zaključio je Aladrović.

STIŽU ‘NOVA NORMALNA’ RADNA PRAVILA: Vlada bi mijenjala zakon – sindikati se boje kršenja prava, a poslodavci tužbi i otkaza

OVAKO ĆE HRVATI RADITI OD KUĆE: Troškovi radnika su veći, sindikati žele da to netko plati, a država sprema novi zakon

Povratak na Net.hr