'CILJ MJERA JE OČUVANJE RADNIH MJESTA' / Ministar Aladrović: 'Ne možemo si priuštiti scenarij lockdowna. Tražimo minimum odricanja...'

'Tražimo minimum odricanja i odgovornosti onih koje svi drugi odricanjem financiraju. Kažnjavanja nema, ovdje je riječ o podršci', rekao je ministar Aladrović

8.7.2021.
14:17
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorio je o važnosti cijepljenja te smatra kako je ono kao i za očuvanje zdravlja, važno i za održanje ekonomije.

Također, poručio je kako se tržište rada obogaćuje omogućavajući rad korisnicima obiteljske mirovine. “Time omogućavamo mirovinskom sustavu obogaćivanje doprinosima, a i korisnicima obiteljskih mirovina da prošire budžet”, rekao je ministar.

"Svaka mjera koja potencira izdavanje Covid potvrda, poboljšanje zdravstvenog i ekonomskog stanja u zemlji ima smisla", rekao je Aladrović te dodao kako će na sastancima sa socijalnim partnerima pokušati pronaći konsenzus oko kriterija.

"Covid potvrde se stječu cijepljenjem, testiranjem ili preboljevanjem. Time štitimo zdravlje, ali i ekonomiju. Sezona je u punom jeku i odgovornost svih građana, posebno onih u uslužnom sektoru, je takva da o tome ovisi i sezona i ekonomija. Ne možemo priuštiti scenarij lockdowna. Mogli bismo dovesti u pitanje predviđeni ekonomski rast”, naglasio je ministar Aladrović.

'Izbjegavali smo element prisile'

Govoreći o mjerama potpora očuvanja radnih mjesta, rekao je kako su lani u travnju imali 600 tisuća korisnika potpora zbog zatvaranja. “Javna rasprava je uvijek postojala, a mi sada idemo u 16. i 17. mjesec potpora. Smatramo da konzumacija mjera mora biti vezana i za pojedinačnu odgovornost.

Privatni, javni i državni teret trebaju snositi podjednako teret odgovornosti. Cilj nam je imati što više radnika, građana koji imaju Covid potvrde, jer to znači da im je zdravlje sigurno, da naj način podupiremo i zdravlje i ekonomiju. Element prisile smo izbjegavali i izbjegavamo ga i dalje”, rekao je ministar te dodao kako je cilj mjera očuvanje radnih mjesta, a ne da netko dobije otkaz.

'Ne razumijem da se netko ne želi cijepiti'

“Ako u Hrvatskoj znamo da imamo 20 posto BDP-a koji ovisi o turizmu, vrlo smo izloženi turizmu i uslužnim djelatnostima, kretanje naše ekonomije jako ovisi o turističkoj sezoni – onda ne shvaćam, ne razumijem da se netko ne želi niti cijepiti niti testirati.

Mjerama se nikoga ne kažnjava, njih Vlada promiče, i za što ne postoji obveza. Već 16 mjeseci odgovorni dio građana sufinancira one koji su u problemu. Tražimo minimum odricanja i odgovornosti onih koje svi drugi odricanjem financiraju. Kažnjavanja nema, ovdje je riječ o podršci za koji se traži minimum odgovornosti”, rekao je Aladrović.

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak, rekavši kako se razgovaralo i o načinima motivacije drugih skupina društva. “Moramo naći način da motiviramo građane. Ugroza postoji za svakoga tko nije u epidemiološki čistoj situaciji. Sigurno moramo raditi na motivaciji građana za cijepljenje”, zaključio je ministar.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen