NAKON SASTANKA SA STOŽEROM

BEROŠ KOMENTIRAO SMRT DJEČAKA OD COVIDA: ‘Takva upala može zahvatiti više organa’; Odgovorio i na pitanje o kupnji ruskog cjepiva

Kaže i da je kod prijema u bolnicu, dječak bio negativan na koronavirus, ali imao je probleme s probavnim sustavom

Ministar zdravstva Vili Beroš, nakon sastanka članova Nacionalnog stožera s predstavnicima Vlade, izjavio je kako je smrt 11-godišnjeg dječaka jedna od najtužnijih vijesti od početka pandemije.

“Izražavam sućut obitelji, zatražio sam očitovanja o liječenju. Dobio sam dokumentaciju, ali zbog zaštite prava pacijenata ne mogu sve iznositi. Dječak je, prije nego je preminuo, bio pozitivan na Covid, a vjerojatno je preminuo od multisistemske upalne reakcije koja je moguća u dobi od 2 do 15 godina. Taj upalni odgovor zahvaća krvne žile i tako može zahvatiti više organa i završiti najtežnim ishodom. No, dok se ne izvrše daljnje analize, ne možemo apsolutno tvrditi da je ovo istina”, rekao je ministar.

Dodao je da se takva upala može javiti i kod drugih virusnih bolesti. Kaže i da je kod prijema u bolnicu (21. siječnja), dječak bio negativan na koronavirus, ali imao je probleme s probavnim sustavom.

RAVNATELJ KLAIĆEVE IZNIO DETALJE O SMRTI DJEČAKA (11) OD COVIDA: ‘Sindrom koji je imao je vrlo rijedak, ali može biti tragičan’

Prvo će otvoriti teretane?

Što se tiče popuštanja mjera protiv koronavirusa, Beroš je istaknuo kako su analizirali situaciju u Hrvatskoj i izvan nje:

“Složili smo se da je epidemiološko stanje zadovoljavajuće. To nam dozvoljava da razmišljamo o nekakvoj relaksaciji. Budte sigurni da ćemo detaljno analizirati sve elemente. Dogovorili smo se da ćemo sljedeći tjedan još analizirati neke stvari. Do kraja sljedećeg tjedna, ne bude li nekih novih epidemioloških okolnosti, možemo donijeti nove, blaže mjere”, istaknuo je ministar.

NAJMLAĐA ŽRTVA COVIDA U HRVATSKOJ: Preminuo je dječak (11); Ravnatelj Klaićeve: ‘Imao je poremećaj koagulacije, znakove sepse…’

Rekao je da bi sportske aktivnosti stavili u prvi plan kad je riječ o ponovnom otvaranju gospodarstva:

“Legitimno je zagovarati otvaranje teretana, ali nitko nikome ne brani da se bavi sportom izvan teretane, da šeta po, recimo, Jarunu. No, nemojte misliti da ja nisam za otvaranje teretana, sve ćemo znati idući tjedan”, kaže ministar.

U sklopu eventualnih popuštanja mjera, Beroš je potvrdio kako se razgovara o tome da se učenici viših razreda osnovne škole vrate na nastavu u škole, da se sportske aktivnosti stave u prvi plan i otvore teretane, a nastojat će se ujednačiti mjere za ugostitelje.

Kupuje li Hrvatska rusko cjepivo?

Beroš ističe da imamo dovoljan broj doza Pfizerovog cjepiva za docjepljivanje, ali s novim dozama moramo biti racionalni:

“Zasad nećemo raditi obuhvat cijepljenja, cilj je da svi dobiju drugu dozu. Bilo je riječi i o nabavi cjepiva iz drugih izvora, ali zasad nismo donijeli odluku.”

FIJASKO CIJEPLJENJA: ‘Pfizerova priča s tvornicom je pokriće. U pitanju je nešto drugo’; Vučić: ‘Postaje gotovo nemoguće doći do novih doza’

Na novinarsko pitanje razmišlja li se, konkretno, o kupnji ruskog cjepiva, Beroš je odgovorio:

“Nismo još to odlučili, ali u okvirima naših mogućnosti učinit ćemo sve da građanima osiguramo ono što je potrebno za njihovo zdravlje.”

Povratak na Net.hr