Play ponuda

Minama hvataju ribu unatoč kazni od 800 tisuća kuna

shimmer fallback

Eksploziv za ribolov uglavnom koriste mještani željni bogatog ulova na brzinu, a ne profesionalni ribari, i to za lov srdele, podlanice, inćuna i cipla, tzv. male plave ribe.

18.6.2010.
11:10
Play ponuda

Viški akvatorij, Podvelebitski kanal, Murter i okolica Rogoznice godinama su najugroženiji što se tiče korištenja eksploziva u ribolovu.

Zbog učestalih policijskih i inspekcijskih kontrola koje su posljednjih godina pooštrile nadzor, to više nije masovna pojava, nego se s vremena na vrijeme zabilježi pokoji takav slučaj, kao što je to bilo s bračkim ribarom Zoranom Arkovićem, koji je u eksploziji čiketa kraj Pelješca teško ozlijedio ruku, kaže inspektor s višegodišnjim iskustvom u nadziranju ilegalnog ribolova na Jadranu, piše Slobodna Dalmacija.

Mine uglavnom koriste mještani željni bogatog ulova na brzinu, a ne profesionalni ribari, i to za lov srdele, podlanice, inćuna i cipla, tzv. male plave ribe.

Kontrole zajednički provode policija i inspekcije uz pomoć pasa treniranih za pronalazak eksploziva, a kazne su rigorozne.

Onima koje uhvate u lovu ribe minama, osim novčanih kazni koje dosežu vrtoglavih 800 tisuća kuna, prijeti i dvogodišnja zabrana ribolova. Tu je i kaznena prijava zbog općeopasne radnje.

Sugovornik Slobodne Dalmacije pojasnio nam je princip korištenja eksploziva u ribolovu pa kaže kako se mine danas upotrebljavaju kao 'pomoć pri lovu', odnosno da bi otjerali dupine i tune.

Prethodni članak:

arti-201002180062006

Play ponuda
Play ponuda