TEORIJE ZAVJERE

MILJENIĆ POZVAO VLADU: ‘Ako postoji nekakav hibridni ili bilo kakav rat, neka poduzmu mjere’

‘Hibridni rat’ pojam je kojim se ovih dana razbacuju pojedini članovi Vlade, a tu je činjenicu prokomentirao SDP-ov saborski zastupnik Orsat Miljenić, rekavši kako nije dobro da se svako otkrivanje afere i prozivanje nekoga zato što je možda nešto loše napravio, ‘proglašava nekim ratom, hibridnim ili nehibridnim’.

‘Posao medija je da otkrivaju afere, to ne doživljavam kao rat bilo koje vrste. Ako postoji nekakav hibridni ili bilo kakav rat, očekujem od državnih tijela koju su za to zadužene da se očituju i poduzmu mjere. Mi cijelo vrijeme kao društvo upadamo u te nekakve teorije zavjere, što je krivi pristup’, rekao je Miljenić, prenosi N1.

Dodao je kako ni ne zna što je to hibridno ratovanje, već da zna tek za ‘hibridne kukuruze koji su prije postojali’.

Komentirao je i navode o povezanosti Vladimira Šeksa s jugoslavenskim tajnim službama. Kaže kako ne cijeni previše teoretičare zavjere koji postavljanju pitanje zašto sada i zašto Šeks.

‘Sve treba izaći van’

‘Izašli su podaci prema kojima je čovjek koji je bio u vrhu hrvatske Vlade surađivao s Udbom. Je li to autentično, ne znam, ali je dobro da takve stvari izlaze i da se za svakog u ovoj zemlji zna što je radio. Bilo bi dobro da je to izašlo i prije, jer nije dobro da vam neki ljudi koji su surađivali sole pamet i progone druge. Sve što postoji o bilo kome treba izaći van’, kazao je bivši ministar pravosuđa.

Komentirao je i ‘antipedofilske mjere’ koje je HDZ pustio u saborsku proceduru. Pozdravlja izmjene Kaznenog zakona, no napominje kako je provedba ipak najvažnija.

‘Naravno da je svako senzibiliziranje i popravljanje normi dobro došlo. Međutim, hrvatski problem nisu norme, nego provedba. Više bih cijenio inicijativu iz HDZ-a da su dali više novaca kroz proračun za psihosocijalni tretman tih počinitelja, za policiju, DORH i sudove da mogu to otkrivati i progoniti’, rekao je Miljenić.

‘U ovoj zemlji živimo u iluziji da ćemo podizanjem kazni nešto postići, ali do rezultata se dolazi brzim, učinkovitim otkrivanjem počinitelja i propisivanjem odgovarajuće kazne’, rekao je.

‘Zašto HDZ ide protiv svog ministra?’

Pita se zašto s izmjenama zakona nije išlo Ministarstvo pravosuđa.

‘Nije mi jasno zašto HDZ ide protiv svog ministra i zašto se ne usklađuju. U Saboru smo prije mjesec dana raspravljali o izmjenama Kaznenog zakona i to je bila prava prilika da kolegice predlože to što je trebalo pa smo već sad mogli imati izmijenjene odredbe ili da se dogovore sa svojim ministrom pa da ide odgovarajuća primjena’, izjavio je Miljenić.

Vladu je pozvao da više novca osigura za prevenciju.

‘Što će to biti? Prazno slovo na papiru. Idemo dati novac pa se onda mjere koje i sada postoje mogu provoditi i djeca će biti zaštićenija’, zaključio je Miljenić.

Povratak na Net.hr