BORIO SE ZA SVAKI UDISAJ

MILINOVIĆ: ‘Prvih sedam dana bio sam gotovo bez simptoma, a onda se pogoršalo. Završio sam u bolnici’; Otkrio da mu je pomogla jedna vježba

Župan Ličko-senjske županije kaže da je u jednom trenutku imao ozbiljnu kliničku sliku

Darko Milinović, lički župan i nekadašnji ministar zdravstva, vratio se na posao nakon što je prebolio Covid-19. Premda je imao blaži oblik bolesti, Milinović kaže da se u nekim trenucima borio za svaki udisaj te da je sve počelo bezazleno – blagom boli u prsima i povišenom tjelesnom temperaturom.

“Prvih sedam dana bio sam gotovo bez simptoma. Čak sam se našalio da bih išao vježbati, ali doktori mi ne daju”, ispričao je Milinović za HRT.

Njegovo stanje se pogoršalo između sedmog i desetog dana bolesti pa je svoj dom zamijenio Covid odjelom u gospićkoj bolnici. Milinović kaže da je došlo do obostrane upale pluća i da su nakon toga oba plućna krila bila zahvaćena te da su nalazi jetre bili loši. Župan Ličko-senjske županije kaže da je u jednom trenutku imao ozbiljnu kliničku sliku.

OZDRAVIO DARKO MILINOVIĆ: Nakon 17 dana liječenja ima poruku za neodgovorne pojedince: ‘Dođite i pogledajte neizvjesnost u očima’

Pomogla mu je vježba koju su mu preporučili liječnici

Danima je trajala takva klinička slika kod Milinovića i minute su ga dijelile da ga presele na respirator u bolnici gdje se težim bolesnicima daje samo kisik. Budući da mu se stanje blago poboljšalo, odustali su. Milinović za HRT tvrdi da mu je puno pomogla vježba koju su mu preporučili kolege liječnici. Riječ je, naime, o puhanju balona.

Osim toga, još jedan savjet mu je olakšao muke, a to je spavanje na trbuhu, kaže. Spavanjem na trbuhu se olakšava rad pluća. Upravo zbog toga što je osobno prošao i zbog bolesnika na odjelu koje je gledao u teškom stanju, Milinović poziva sve osobe koje ne poštuju mjere i umanjuju opasnost korone neka posjete Covid odjel bilo koje bolnice.

“Osjećam se kao da je rukom sve odneseno”, kaže Milinović za HRT nakon gotovo mjesec dana borbe s virusom. Osim što se vratio na posao, Milinović svaki dan odlazi barem dva sata u bolnicu demonstrirati disanje Covid pacijentima.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

DARKO MILINOVIĆ ZAVRŠIO U BOLNICI NA KISIKU S OBOSTRANOM UPALOM PLUĆA: ‘Bilo je dobro tri dana, a onda se zakompliciralo…’

Povratak na Net.hr