Milinović desetkovao broj trudnoća

shimmer fallback

Unatoč tome što je od stupanja na snagu novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (i od države plaćeno) pet posto više postupaka, čak je devet posto manje embrija preneseno u majku.

17.5.2010.
11:52
Play logo

Unatoč tome što je država u medicinsku oplodnju uložila 50 milijuna kuna, zbog primjene novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, ipak će manje hrvatskih neplodnih parova postati roditelji nego što bi ih bilo da je snazi ostao stari zakon.

Zbog nove restriktivne zakonske regulative koja se primjenjuje od prošlog ljeta, smanjen je broj trudnoća iz svježih embriotransfera. Po starom zakonu bilo ih je 599, a po novom 578, dakle 21 manje, a drastično je pao i broj trudnoća nakon odmrzavanja, sa 76 na osam, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dok je iz zamrznutih zametaka ostvareno čak 76 trudnoća, iz zamrznutih jajnih stanica u razdoblju iste dužine postignuto je tek osam trudnoća, dakle gotovo 10 puta manje. Ovi katastrofalni ishodi izravan su rezultat zabrane zamrzavanja zametaka i uvođenja 'nove' metode zamrzavanja jajnih stanica koju je inaugurirao ministar Darko Milinović. Sve ove brojke koje pokazuju da je 'Milinovićev zakon' doživio pravi debakl iznesene su na kraju Prvog hrvatskog kongresa o medicinskoj oplodnji. Unatoč tome što je od stupanja na snagu novog zakona provedeno (i od države plaćeno) pet posto više postupaka, 2.809 naspram 2.696 koliko ih je bilo prije, čak je devet posto manje embrija preneseno u majku.

Predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju dr. Velimir Šimunić, koji je ove podatke iznosio na kongresu, zaključio je, doduše s upitnikom, da se ovo smanjenje dogodilo zbog ograničenja broja stanica za oplodnju.

Hrvatski zakon, jedini u cijeloj Europi, uveo je, naime, osim zabrane zamrzavanja zametaka, i ograničenje da se u jednom postupku mogu oploditi samo tri jajne stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove restrikcije onemogućuju optimalnu liječničku pomoć za 10 do 15 posto hrvatskih neplodnih parova. Da bi se ovim pacijentima pomoglo, kazao je na kongresu dr. Šimunić, trebalo bi omogućiti oplodnju više od triju, odnosno svih jajnih stanica dobivenih u postupku, jer se, dodao je naš uvaženi stručnjak, kod takvih parova vrlo rijetko stvaraju suvišni zameci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će naši liječnici svoje stručne primjedbe da novi zakon onemogućava pružanje odgovarajuće medicinske skrbi za čak 15 posto hrvatskih neplodnih parova prenijeti Milinoviću te da će ih ministar poslušati i ukinuti zakonske restrikcije oplodnje samo triju jajnih stanica", komentirala je Ivana Zanze iz udruge Roda. No, unatoč priznanju slabosti i neučinkovitosti novih zakonskih pravila, struka je u završnim komentarima ocijenila kako je primjena zakona "dala vrlo zadovoljavajuće rezultate", uz napomenu "da bi oni svakako bili bolji" da su svi centri radili punom parom.

Svoju pozitivnu ocjenu novog zakona liječnici temelje na činjenici da je uspjeh kod transfera svježih embrija ostao isti, oko 30 posto, čime Hrvatska, ističu, ostaje uz bok razvijenih europskih zemalja, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Prethodni članci:

arti-201005140557006 arti-201005130501006 arti-201004260215006

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo