DOBILI SU DOZVOLU

MILIJUNSKA INVESTICIJA U LICI: Kreće proizvodnja jedne od najomiljenijih riba; potražnja je sve veća, a mi smo je do sada uvozili

Zagrebačka tvrtka Leko, koja u dolini rijeke Gacke ima ribnjake u kojima uzgaja pastrvu, prva je u Hrvatskoj dobila dozvolu za uzgoj lososa. Prema riječima vlasnika tvrtke Josipa Leke, projekt uzgoja lososa je vrijedan oko milijuna eura.

Osim tog posla Leko ima i poljoprivredne ljekarne te se bavi trgovinom mirodija i začina.

“Dobili smo koncesiju i dozvolu od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, tako da smo prvi u Hrvatskoj koji će uzgajati losos. Naravno da nam je za realizaciju tog projekta nužna potpora HBOR-a uz minimalnu kamatu, jer investicija nije mala. Za Liku je ulaganje od milijun eura vrlo velika investicija”, kaže za Jutarnji list Josip Leko, vlasnik i direktor tvrtke koja ima uzgajalište u Sincu.

Na tržištu je potražnja za lososom sve veća

Leko procjenjuje da bi se realizacijom te investicije zaposlilo nekoliko stručnjaka, ali i određen broj radnika.

“U ovom trenutku nitko u Hrvatskoj ne uzgaja losos. Na tržištu je potražnja za lososom sve veća. Uvozi se iz Norveške, Danske i drugih zemalja. Sve se više otvaraju mali pogoni za preradu, dimljenje i sušenje ribe, zato mislim da bi bilo dobro da i mi imamo uzgoj lososa. Uvjeren sam da mogu kvalitetno realizirati i opravdati tu investiciju. Kad smo uspješno napravili kavijar od ikre pastrve, napravit ćemo ga i od lososa”, kaže Leko i dodaje:

“Već smo pokušali pokusno uzgajati losos. Ikru smo dobili s Islanda. U vrlo kratko vrijeme prevezli smo je zrakoplovom u Zagreb te je odmah dopremili u dolinu Gacke. Mogu reći da su pokusni rezultati bili odlični. Za dosezanje punog uzgojnog kapaciteta potrebno je nekoliko godina”, pojašnjava Leko.

ODGOVOR NA PITANJE KOJE JE ZBUNILO PREDSJEDNICU: Iz Ureda objasnili zašto im treba četiri tone lososa!

Dodao je da tu postoji još jedan problem, a to je upozorenje veterinara da bi se losos mogao križati s autohtonom pastrvom u rijeci Gackoj. Da do toga ne bi došlo kupio je takozvane triplode lososa koji imaju takve karakteristike da se ne mogu mrijestiti.

Što se tiče kavijara, prodaja ide odlično.

‘Mogli bismo ga prodati i deset puta više’

“Mogli bismo ga prodati i deset puta više da možemo toliko proizvesti. Naš kavijar je odličan, a nije toliko skup poput kavijara od jesetre i beluge koji dostiže velike iznose. Dio plasiramo u SAD, a što se tiče domaćeg tržišta, gotovo većinu proizvodnje plasiramo u opatijske hotele. Trenutačno proizvedemo oko 6000 bočica, a bez problema bismo ih mogli prodati 30.000”, tvrdi lički poduzetnik

Leko uzgaja potočnu i kalifornijsku pastrvu.

“Kriza je dosta utjecala na naše poslovanje, ali polako se oporavljamo i opet rastemo. U roku od dvije godine promet bismo mogli udvostručiti. Znanja i volje imamo”, zaključuje on.

 

Povratak na Net.hr