Navala ne jenjava– razgrabljeni milijuni za subvencije

Nepovratna subvencija polovine mjesečnih obroka kredita i ušteda do 14 tisuća eura učinila se primamljivom brojnim građanima koji čeznu za vlastitim domom. Država je naknadno osigurala dodatne milijune za zainteresirane, no mnogi će, čini se, izvisiti.

Prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, od 16. ožujka do 11. svibnja zaprimljena su 754 zahtjeva za subvencionirane kredite, a do tog dana je odobren 561 zahtjev.

Dodatnih pet milijuna kuna

Prvotno je za subvencionirane kredite za 2012. bio odobren iznos 10,2 milijuna kuna, ali je zbog velikog interesa naknadno osigurano još pet milijuna kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u petak je potvrdilo da je u suradnji s Ministarstvom financija osiguralo dodatna financijska sredstva.

Kako je prvotni iznos bio dovoljan za 510 stanova (s maksimalnim iznosom i minimalnim rokom otplate), dodatna osigurana sredstva bit će dostatna za još otprilike 250 zahtjeva, pa ispada da će ove godine uz pomoć države stan kupiti oko 760 građana.

Usporedbe radi, prošle godine stanove uz subvencionirane kredite kupilo je gotovo dvostruko više građana. Za prvu godinu provođenja modela subvencioniranja bila je predviđena prodaja 950 stanova, za što je osigurano oko 19 milijuna kuna. No, zbog iznimno velikog interesa građana, Vlada je u srpnju 2011. osigurala dodatnih devet milijuna kuna, te su tijekom 2011. odobrena 1.454 zahtjeva za koje je država ukupno dala oko 28 milijuna kuna.

Josip Tica, član našeg Stručnog kriznog tima i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kaže da bi državi u interesu trebalo biti da se proda što veći broj stanova.

Improvizirana mjera

“Mislim da bi uloga države trebala biti da maksimizira prihode od poreza na promet nekretnina ovim projektom. Trebalo bi mjeru targetirati na način da se proda što više stanova, a tada će i prihod od poreza na promet nekretnina biti najveći. Samim time će se državi vratiti ulaganje u subvenciju. Nažalost, uvođenje mjera i sada smanjivanje subvencije je pomalo improvizirana mjera”, kaže Tica.

POS kreće najesen

Podsjetimo, subvencioniranje se odobrava za kredit čiji iznos ne prelazi 100 tisuća eura, a rok otplate nije kraći od 20 godina. Iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira. Subvencija se odnosi samo na novoizgrađene stanove koji imaju ishođenu uporabnu dozvolu. Nepovratnom subvencijom polovine mjesečnih obroka u prve četiri godine otplate kredita može se uštedjeti do 14 tisuća eura.

Građani koji su zainteresirani za kupnju stana, a koji se nisu uspjeli uključiti u ovaj poticajni model stanogradnje koji je osmislila bivša Vlada, trebaju se strpjeti do jeseni, za kada je najavljen novi projekt POS-a i subvencioniranje stambenih kredita po novim pravilima.

Ukoliko imate pitanja vezana za rad Vlade, pojedine poteze ili njihov izostanak, a tiču se područja koja smo predstavili, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr