Milanović se pribojava da bi put u Australiju mogao biti neugodan

Premijer Zoran Milanović je u 12 sati održao konferenciju za medije na kojoj je predstavio novi rebalans proračuna. ‘Hrvatska definitivno ide naprijed, ali u prvoj godini nećemo dopustiti da se zatuče rast’, kazao je Milanović.

Rebalans je početak reformi, procedura prekomjernog deficita je poticaj politici i vladi u smanjivanju duga. Opredijelili smo se za smanjenje deficita, to će biti puno manje od onoga što je preporučila Europska komisija, ali to je još predmet razgovora, kazao je na samom početku Milanović.

Kazao je da neće biti rezanja mirovina, te da su plaće smanjene dužnosnicima za 6 posto, dodavši kako je svjestan da je to malo – i tek simbolički.

Nadalje, Milanović je kao mjeru naveo izdvajanje HZZO iz državne riznice, te da je plan prebaciti sredstva iz drugog stupa u proračun, ‘kako god Europska komisija gledala na to’. “Taj je novac iz nejasnih razloga bio na krivom mjestu”, rekao je premijer.

S EU ‘razgovaramo i pregovaramo’, Vladi blizak plan MMF-a

Na pitanje što ako ne bude projiciranog rasta, Milanović je kazao da s obzirom da smo smanjili rashode, to ima negativne učinke na rast, te da je to već sadržano u ovoj kalkulaciji projiciranog rasta. S EU ‘razgovaramo i pregovaramo’, kazao je Milanović, kazavši da postoje napuci prema kojima se može postupati. Spomenuo je i da MMF ima drugačija rješenja za deficit, te da najgoru sankciju koju možemo imati je da se oglušimo na preporuke. Kazao je da je stav Vlade kao i MMF-a, da treba napraviti pomake strukturne naravi, kao i neke koji to nisu (kao prebacivanje mirovina iz 2. stupa radnika koji imaju beneficirani radni staž).

Hrvatska neće biti Grčka

Na pitanje o novim porezima, Milanović je kazao da u ovom trenutku smatraju da nismo spremni za nove poreze i to je krajnja mjera. Naveo je kako npr. uvođenje poreza na imovinu umjesto komunalne naknade, neće biti neko rješenje za proračun. Ideja je da taj novac pripadne lokalnim vlastima, kazao je Milanović.

Hrvatska neće bit Grčka, štogod EK rekla, mi ćemo to poštivati, ali nećemo biti Grčka. Ići čemo prema cilju smanjenja deficita, ali nećemo dopustiti da se radikalnim mjerama zatuče ono što imamo, kazao je Milanović ponavljajući da još uvijek traju pregovori oko načina kako će Hrvatska srezati taj deficit.

Put u AustralijU: ‘To može biti i neugodno’

O putu u Australiju je kazao kako uvijek postoje razlozi za i protiv. To nije ugodan i sladak put, ali nakon 23 godine da nitko nije bio u Australiji, to je neozbiljno. To može biti i neugodan put, kazao je Milanović dodavši da ne ide tamo među svoje birače.

“Grljak je otišla iz osobnih razloga, surađivali smo dugo i dobro, ali ovo je posao u kojem dolazi do zasićenja. Ovaj posao poprilično troši i naporan je, ovo je trajalo natprosječno dugo. Radili smo maksimalno, po zakonu, mada oni nisu bili u prilici da krše zakon”, kazao je Milanović o odlasku Ivane Grljak i Zinke Bardić.

Podsjetimo, premijer sutra odlazi u Australiju te ga neće biti dva tjedna, a dotad će ga mijenjati prva potpresjednica Vlade Vesna Pusić.

Povratak na Net.hr