Play ponuda

Milanović se družio s Gotovinom i uzgajivačima tune

shimmer fallback
21.6.2014.
19:14
Play ponuda

Iz Vlade su na svojim internetskim stranicama objavili i fotografiju premijera Milanovića s tunolovcima i predstavnicima uzgajivača tune, među kojima je i Ante Gotovina.

Milanović se inače zajedno s ministrom poljoprivrede i šumarstva Tihomirom Jakovinom u zadarskom akvatoriju sastao s predstavnicima hrvatskih tvrtki, koje se bave uzgojem i prodajom tune: Kali tuna, Jadran tuna i Pelagos. Predstavnici tih tvrtki, među kojima je i general Gotovina, upoznali su premijera s poslovnim rezultatima i stanjem u djelatnosti uzgoja i prodaje tune, koja predstavlja važan dio hrvatske marikulture.

Ukupna vrijednost uzgoja tune u 2012. godini iznosila je 31,4 milijuna eura, dok je u 2013. godini povećana na 37,5 milijuna eura.

Uzgoj i prodaja tune čini više od 40 posto ukupne vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva, čime je zauzela prvo mjesto po vrijednosti izvezenih proizvoda ribarstva.

Gotovo cjelokupni izvoz hrvatske tune plasira se na japansko tržište.

Na području Zadarske županije uzgoj tune obavljaju tri uzgajivača na 13 lokacija, koje obuhvaćaju ukupnu površinu od 978.500 metara kvadratnih.

Ukupni dopušteni uzgojni kapacitet postojećih uzgajališta tune u Hrvatskoj iznosi 7880 tona godišnje.

Ulov i uzgoj tune uređen je temeljnim preporukama ICCAT-a kojeg je EU redovita članica.

Od 2015. očekuje se povećanje ulovnih kvota što bi trebalo pridonijeti zamahu uzgoja tune u Hrvatskoj, navode iz Vlade.

Play ponuda
Play ponuda