SLIJEDI POVLAČENJE?

MILANOVIĆ REKAO DA JE POSAO ZA HRVATSKU VOJSKU U AFGANISTANU GOTOV: ‘Nisam htio u dva tjedna rušiti sustav koji se gradio 16 godina’

Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo znali niti da se odvijaju”, kaže Milanović

Hrvatski posao u Afganistanu je gotov i danas ondje odlazi vjerojatno zadnji kontigent Hrvatske vojske, rekao je u petak predsjednik države Zoran Milanović.

Hrvatska vojska u mirovnim misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003. godine. Danas se iz vojarne na Plesu ispraća 12. hrvatski kontingent (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support. Odluku o tome potpisao je novi hrvatski predsjednik.

‘Bit će tamo sljedećih pola godine’

“Nisam htio rušiti sustav koji se gradio 16 godina i samo dva tjedna nakon stupanja na dužnost nepotpisati odluku o slanju još jednog kontigenta u Afganistan”, objasnio je u petak Milanović novinarima nakon sudjelovanja na globalnom događanju “Ring the Bell for Gender Equality!” Zagrebačke burze.

“Ali nakon toga, naročito u svjetlu ugovora SAD-a i talibana, naš posao je tamo gotov. Naročito zbog toga jer je SAD te ugovore potpisao u vlastito ime, afganistanska vlada u tome nije sudjelovala, a mi još manje”, kazao je Milanović.

“Prema tome, bit će tamo sljedećih pola godine i mislim da je to vrlo korektno”, dodao je.

‘To je pravo SAD-a’

Odluku o tome da HV napusti Afganistan mora donijeti hrvatska politika, naglasio je predsjednik.

“Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo znali niti da se odvijaju”.

“To je pravo Sjedinjenih Država, a mi smo u 16 godina dali svoj obol toj misiji. Naša vojska je potrebna ovdje”, zaključio je Milanović.

Povratak na Net.hr