OBROCI UČENICIMA

MILANOVIĆ PODRŽAO HVALEVRIJEDNU INICIJATIVU: Svako dijete u osnovnoj školi ima pravo na obrok

Ako je osnovna škola obavezna, besplatna i dostupna svoj djeci, rekle su na sastanku, onda bi i prehrana u osnovnoj školi jednako tako trebala biti zagarantirana, besplatna, dostupna svoj djeci i nutritivno izbalansirana – ističu predstavnice inicijative ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’

Predsjednik Republike Zoran Milanović podržao je u utorak inicijativu “Pravo svakog djeteta na školski obrok”, koja se zalaže da svako dijete u osnovnoj školi dobije školski obrok bez obzira na socijalni status njegove obitelji ili na regionalne razlike.

Milanović je primio je predstavnice inicijative, sveučilišne profesorice Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu Olju Družić Ljubotina i Marijanu Kletečki Radović, priopćeno je iz Ureda Predsjednika Republike.

POKRENUTA PETICIJA ‘PRAVO NA ŠKOLSKI OBROK’: ‘Vlada mora riješiti pitanje kvalitetne i besplatne školske prehrane’

Razlike u financiranju i dostupnosti školske prehrane

Riječ je o inicijativi koju su spomenute sveučilišne profesorice pokrenule zajedno s još dvije sveučilišne profesorice, Ivanom Dobrotić i Antonijom Petričušić, koje se u svom stručnom i znanstveno-istraživačkom radu bave pravima djece i roditelja, problemima siromaštva, društvenim nejednakostima i stigmatizacijom kojoj su djeca ranjivih skupina u Hrvatskoj nerijetko izložena.

Prema njihovom istraživanju, u Hrvatskoj postoje značajne regionalne razlike u načinu financiranja i dostupnosti školske prehrane, pa su predsjednika Milanovića upoznale sa svojom inicijativom “Pravo svakog djeteta na školski obrok”.

OLAKŠANJE ZA RODITELJE: Jedna županija će i dalje financirati prijevoz, ali i besplatne obroke

Ako mogu besplatni udžbenici, mogu i besplatni obroci

Ako je država prepoznala važnost osiguranja besplatnih udžbenika za svu osnovnoškolsku djecu, bez obzira na materijalni status njihovih obitelji, jednako je tako važno osnovnoškolskoj djeci osigurati univerzalno pravo na prehranu u školi. Ako je osnovna škola obavezna, besplatna i dostupna svoj djeci, rekle su na sastanku, onda bi i prehrana u osnovnoj školi jednako tako trebala biti zagarantirana, besplatna, dostupna svoj djeci i nutritivno izbalansirana.

Njihova je glavna poruka da je nužno rješavanju problema školske prehrane pristupi na sustavan način, kako bi se svoj djeci osiguralo to pravo pod jednakim kriterijima.

MINISTARSTVO PREKORILO UČITELJICU: Traže da se ispriča roditeljima čijoj je djeci zabranila da podijele obrok s gladnim učenicima

Povratak na Net.hr