banner

POZVAO SE NA TUĐMANA

MILANOVIĆ ODGOVORIO NA NAPADE: ‘Neću ustuknuti ni šutjeti pred agresivnošću štetočina koje parazitiraju na NDH’

Nakon što je kazao da ploču HOS-a s ustaškim pozdravom ‘treba maknuti i baciti negdje’, uslijedili su napadi s desnice

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović na komemoraciji u Jasenovcu kazao kako ploču HOS-a koja sadrži ustaški pozdrav treba “maknuti i baciti negdje”, krenule su žestoke reakcije s desnice.

Prozivali su ga ministri Krstičević i Medved, oglasio se i Milijan Brkić kao i čitav niz što parlamentarnih, što vanparlamentarnih stranaka i aktera.

Sada se Milanović oglasio na svom Facebooku kazavši kako neće šutjeti ni ustuknuti, te je priložio video s govorom Franje Tuđmana u kojem ovaj kaže kako ne zanemaruje HOS-ovce i kako zna da je među HOS-ovcima bilo “hrvatskih fanatika i hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale ali je zađujuđuje da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog drugog svjetskog rata”.

MILANOVIĆ U JASENOVCU KOMENTIRAO SPORNU HOS-OVU PLOČU: ‘To treba maknuti, baciti negdje. Nema to veze s Domovinskim ratom’

MINISTRI OSUDILI MILANOVIĆEVU IZJAVU O HOS-OVOJ PLOČI: ‘Doprinosi podjelama u društvu i posebno traumatizira’

‘Najstrašnije moralno i političko posrnuće’

Milanovićevu objavu prenosimo u cijelosti.

“Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost. Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske.

Neću šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži. Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati.

I za kraj: evo kako se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi: ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljena prije desetak godina.  A ovako je o istome govorio predsjednik Tuđman 1992. godine:

Povratak na Net.hr