Milanović se sastaje s najmoćnijom ženom Europe

Zoran Milanović očekuje kako bi u srijedu u Njemačkoj s njemačkom kancelarkom mogao razgovarati o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i o jačanju gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke.

Premijer Zoran Milanović otputovat će u srijedu u Berlin kako bi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU i jačanju bilateralne, a naročito gospodarske situacije dviju zemalja.

Milanovićev dolazak u Ured njemačke kancelarke predviđen je za 11.45 sati, a u tu svrhu bit će upriličen svečani doček, nakon kojeg slijedi sastanak izaslanstava.

Kako privući njemačke investitore?

Kako doznajemo, tijekom sastanka premijera Milanovića s kancelarkom Merkel razmotrit će se trenutna situacija u bilateralnim odnosima između dvije prijateljske države, s posebnim naglaskom na jačanje gospodarske razmjene, privlačenje investicija te suradnju u okviru Europske unije, u razdoblju kad se razmatraju različite opcije izlaska EU iz gospodarske i financijske krize.

Predsjednik Vlade Milanović zahvalit će kancelarki na njemačkoj potpori završetku hrvatskih pristupnih pregovora te na slanju ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u parlamentarnu proceduru.

Podsjećamo, njemačka savezna vlada prihvatila je nacrt zakona o ratifikaciji našega pristupnog ugovora 22. kolovoza 2012. godine. O njemu će 12. listopada 2012. raspravljati Bundesrat, dok će prvo čitanje u Bundestagu biti 8. studenog 2012. Završetak ratifikacije očekuje se u proljeće 2013. godine, nakon posljednjeg nadzornog izvješća Europske komisije.

Milanović će se založiti za zemlje JI Europe

Kako nam je rečeno iz Vlade, na sastanku će se razmotriti i situacija u jugoistočnoj Europi, pri čemu će se premijer Milanović založiti za zadržavanje jasne perspektive ulaska svih država jugoistočne Europe u Europsku uniju, kad za to ispune potrebne kriterije.

U izaslanstvu predsjednika Vlade RH bit će i zamjenik ministra vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Predavanje o europskoj budućnosti Hrvatske

Premijer će tijekom boravka u Berlinu posjetiti i međunarodni sajam željezničke tehnologije InnoTrans, na kojem su, uz Hrvatsku gospodarsku komoru, prisutne hrvatske tvrtke Đuro Đaković – Specijalna vozila d.d., Đuro Đaković – Strojna obrada d.o.o., Končar Elektroindustrija d.d., Altpro d.o.o. i DIV d.o.o.

U Zakladi Friedrich Ebert u 15 sati održat će predavanje na temu Hrvatska i Europska unija, a predavanje će se moći i uživo pratiti na web stranici Zaklade.

Povratak na Net.hr