Play ponuda

Milanović ide Obami u Bijelu kuću?

shimmer fallback

Premijer Zoran Milanović uskoro bi mogao dobiti službeni poziv da posjeti Washington, gdje bi se trebao sresti s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

29.12.2011.
19:35
Play ponuda

Poziv novom hrvatskom premijeru da posjeti Bijelu kuću nagovijestio je talijanski časopis za međunarodne odnose L'Indro. Prema izvorima časopisa, Obama bi Milanovića mogao ugostiti prije nego li u studenom ove godine krene u borbu za drugi predsjednički mandat. Na taj bi način, piše L'Indro, američki predsjednik hrvatskom premijeru pomogao da stekne naklonost hrvatskih iseljenika kojih u SAD-u živi oko milijun.

Časopis navodi i da Amerikanci traže da se imenuje novi hrvatski veleposlanik u SAD-u, budući da je fotelja u Washingtonu prazna otkako je u svibnju ove godine bivša veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović postala pomoćnica glavnog tajnika NATO- Andersa Fogha Rasmussena.

Šimonović dovodi Ban Ki-moona

Prva velika zadaća Milanovićeve diplomacije mogao bi biti posjet glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. Ovaj posjet navodno je dogovorio Ivan Šimonović, bivši hrvatski ministar pravosuđa i jedan od najbližih suradnika glavnog tajnika UN-a.

Šimonović je zaslužan za dolazak glavnog tajnika Kofija Annana u Hrvatsku u studenome 2002. godine kad se sastao s tadašnjim premijerom Ivicom Račanom i predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Play ponuda
Play ponuda