BRŽE-BOLJE VRATIO LOPTICU

MILANOVIĆ: ‘Na stranu intuitivna sklonost komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama, Plenković, da prostite – laže’

Predsjednik Republike uzvratio je premijeru na komentar oko uvreda i ‘aktivnosti koje su ispod svake razine’, govoreći o komemorativnim kolonama u Jasenovcu

Premijer Andrej Plenković je u utorak na konferenciji za medije govorio, između ostalog, i o činjenici da će na komemoraciji u Jasenovcu ponovno biti tri kolone.

“Epidemiološki okvir za organizaciju protokola određuje organizator, a to je Spomen područje Jasenovca, nije Vlada. Oni su organizirali ovogodišnju komemoraciju sukladno epidemiološkom okviru. Pojedina izaslanstva će dolaziti. Mi smo kao vlada odlučili doći u 9 sati ujutro, sabor u 10 sati i nakon toga slijede ostale delegacije. Što se tiče bilo kakvog zajedničkog polaganja vijenaca, rekao sam jučer, nema glumljenja”, kazao je Plenković i dodao:

“Predsjednik RH ili njegov protokol pokreće inicijativu da predsjednik Sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede ni niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine i nema prostora za glumljenje.”

MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ ĆE ODVOJENO POLOŽITI VIJENCE U JASENOVCU: ‘Nismo mi pokrenuli životinjsku farmu i uvrede’

Traljava Plenkovićeva eskivaža

Brzopotezno je na Facebooku, kao i inače, premijeru uzvratio prozvani predsjednik Zoran Milanović, čiji komentar prenosimo u cijelosti.

“Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom, ‘epidemiološkim razlozima’, ali kao, nije to njegova odluka. Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi.

Veli nam majstor i da ‘nije (nisu) oni pokrenuo(li) životinjsku farmu’, ‘nisu pokrenuli uvrede’ i da ‘nema prostora za glumu’. Na stranu njegovo očajno (ne)poznavanje i (ne)razumijevanje duha hrvatskog jezika, intuitivna sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi POKRENULI uvrede; nismo mi ‘POKRENULI životinjsku farmu’), na stranu to da ‘slabo čita, a i to što čita krive stvari čita’ (3N; Krivo srastanje) pa tako, u ovom slučaju, i Orwella, Plenković prvenstveno, da prostite – laže.”

OVE GODINE U JASENOVCU PONOVNO TRI KOLONE? Povjesničar Jakovina: ‘Tih 15 minuta nema mjesta za glumu’

‘Jeziva slutnja jednopartijske države’

“Do njegova dolaska na čelo HDZ-a, reći nekome u lice da ‘laže’ bilo je, u pravilu, rezervirano za političke marginalce i selske bukače, govor ispod razine političkih prvaka, govor sinova plićaka. Bili smo često grubi, ali u olimpijskim rukavicama. On i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u hrvatskoj Državi. Životinjska farma je jednostavna alegorija. U njoj, doduše, nema psovki. Samo jeziva slutnja jednopartijske države u kojoj je svatko tko misli i govori drukčije tretiran kao ‘smeće’ i ‘panj'”, napisao je Milanović.

Povratak na Net.hr