Ono što su proživjele obitelji stradalih srpskih civila, nijedan zakon niti pravo ne može nadoknaditi, od osobne tragedije i boli zbog gubitka najbližih, do negiranja, ignoriranja i opravdavanja njihovog stradanja od strane hrvatske javnosti i državnih institucija, smatra Srđan Milaković

Predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković ustvrdio je u petak da je današnja rasprava u Hrvatskom saboru o prijedlogu Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata pokazala 'necivilizirani odnos desnih stranaka prema stradanjima Srba u Hrvatskoj'.

Milaković je ujedno i zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske manjine.

Hrvatski sabor raspravljalo je danas o Prijedlogu zakona o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu u prvom čitanju. Prijedlogom zakona se definira pojam civilnog stradalnika iz Domovinskog rata tako da će prava moći ostvariti i stradalnici koji to nisu mogli po važećem zakonu. Zakon će obuhvatiti i civile stradale uslijed eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava ili uporabe vatrenog oružja u razdoblju od 17. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996. Omogućit će se, uz ostalo, i ostvarivanje prava članovima obitelji nestalih civila u Domovinskome ratu i prije nego što proglase svoje članove obitelji umrlima, a predviđene su i mjere za poboljšanje socioekonomskog položaja korisnika. Prava mogu ostvariti državljani Republike Hrvatske ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj. Nakon rasprave saborski zastupnici su prijedlog zakona poslali u drugo čitanje.

'Nitko u srpskoj zajednici ne osporava zločin na Ovčari, ali...'

Referirajući se na raspravu u Hrvatskom saboru Srđan Milaković je u priopćenju naveo kako je pokazala 'necivilizirani odnos' desnih stranaka prema stradanjima Srba u Hrvatskoj.

Kaže kako "nema nikoga u srpskoj zajednici tko osporava zločin na Ovčari, ali zato", ustvrdio je, "zamjenik gradonačelnika Vukovara i saborski zastupnik Marijan Pavliček (kao i mnogi drugi) nije u stanju prihvatiti stradanja srpskih civila od strane hrvatskih snaga u Vukovaru 1991.".

Milaković također kaže kako "ono što su proživjele obitelji stradalih srpskih civila, nijedan zakon niti pravo ne može nadoknaditi, od osobne tragedije i boli zbog gubitka najbližih, do negiranja, ignoriranja i opravdavanja njihovog stradanja od strane hrvatske javnosti i državnih institucija".

"Nisu mogli dobiti odštetu jer pravomoćnom presudom nije utvrđeno počinjenje kaznenih djela u kojima su njihovi najmiliji stradali. A pravosudna tijela nisu pokretala postupke za ista ta stradanja. I tako nevino postradali Hrvati i Srbi ni u smrti nisu jednaki", navodi, uz ostalo, u priopćenju Srđan Milaković.

Dodaje da ostaje vidjeti kako će izgledati primjena Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata u praksi i hoće li se "otkloniti dosadašnje nepravde".