MIJENJA SE I DEFINICIJA GOTOVINE

MIJENJA SE ZAKON: Određuje se koliko gotovine ćete moći nositi preko granice – do 10.000 eura bez prijave?

Raspravljat će se o izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na EU-ovu uredbu koja od država članica traži uspostavljanje mehanizama za otkrivanje fizičkog prijenosa gotovine preko granica Unije

Hrvatski sabor danas nastavlja zasjedati, a ovoga će tjedna raspraviti šest zakonskih prijedloga. Nakon glasovanja u petak napravit će stanku u tjednu uoči lokalnih izbora.

Radni tjedan otvorit će raspravom o prijedlogu da se za fizičke osobe uvede obveza prijave gotovine u iznosu 10.000 eura ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Uspostavljanje mehanizma fizičkog prijenosa gotovine preko granica EU

Raspravljat će se o izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na EU-ovu uredbu koja od država članica traži uspostavljanje mehanizama za otkrivanje fizičkog prijenosa gotovine preko granica Unije.

“Izravno se uvode nove kontrole prijenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU”, objasnio je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Definicija gotovine

Određuje se više tijela za provedbu kontrole, uz carinsku upravu ovlast za to daje se i graničnoj policiji. Širi se koncept definicije gotovine, pa ona osim gotovog novca obuhvaća i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto itd.

Sabor će u srijedu raspraviti i konačan tekst Vladina zakona o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu te zakonski prijedlog oporbene zastupnice Katarine Peović (RF) o porezu na digitalne usluge.

Povratak na Net.hr