VELIKA NEPRAVDA

MIJENJA LI SE ZAKON O RAZDJELNICIMA? ‘Čak 170.000 hrvatskih obitelji je teško oštećeno, moramo reagirati!’

Neko vrijeme trajalo je zatišje o toj temi, no nakon što je formirana nova vlast, ponovno se na dnevni red vraća tema ugadnje razdjelnika. Čini se kako ‘voda na mlin’ ovaj put ide u korist potrošača, piše Glas Slavonije.

BAHATE TOPLANE: Drastično povisile cijenu grijanja da nadoknade gubitke zbog ugradnje razdjelnika

Naime, novoimenovani državni tajnik u Ministarstvu zaštite okolišta i energetike, Ante Čikotić, održao je sastanak s predstavnicima udruga za zaštitu potrošača, vezan uz problematiku razdjelnika topline. Ministarstvo je objavilo kako je državni tajnik naglasio da postoje određeni nedostaci na razini sustava te da je u području toplinarstva potrebno izmijeniti zakonodavni okvir.

‘Razdjelnici topline su jedna od prioritetnih tema, to je gorući problem u toplinarstvu. Kako bismo iznašli najkvalitetnije rješenje, ključno je da uz osiguranje svih ulaznih podataka, stručnih pravnih i ekonomskih podloga, razgovaramo sa svim dionicima procesa i zainteresiranim stranama’, rekao je Čikotić.’

Predstavnici udurga upozorili su kako je Vlada donošenjem Zakona o tržištu toplinske energije iz 2013., kojim je uvedena obaveza ugradnje razdjelnika (kako navode, bez studije tehničke izvodivosti i ekonomske analizte isplativosti), oštetila hrvatske građane. Također su naglasili nužnost izmjene Zakona o tržištu toplinske energije.

‘Iznijeli smo naš stav da je taj Zakon loš i ne štiti interese hrvatskih građana. Smatramo da je ZTTE donesen nepromišljeno, bez adekvatne pripreme i javne rasprave, a Direktiva 2012/27 EU, implementirana potpuno pogrešno, bez potrebnih studija tehničke izvodivosti i ekonomske isplativosti ulaganja’, navode predstavnici potrošača.

Vjeruju kako je time oštećeno 170 tisuća hrvatskih obitelji, što je u konačnici i rezultiralo brojnim zahtjevima za ocjenu zakonitosti i ustavnosti toga zakona upućenim Ustavnom sudu.

JESU LI GRAĐANI PREVARENI? Evo što je otkrila studija o učinkovitosti razdjelnika

Povratak na Net.hr