'Ne želim sjediti prekriženih ruku i čekati njihove prijedloge i ideje'

Zakon o održivom gospodarenju otpadom usklađen je s propisima Europske unije i, unatoč primjedbama, donosi brojne korisne novine, poput prepoznavanja gospodarskog potencijala tržišta gospodarenjem otpadom. Međutim, Zakon je tek okvir po kojemu se radi, i bez podzakonskih akata, a treba ih donijeti 54, dolazi, sudeći po reakcijama, do zastoja.

Što je ključno u Zakonu te što će omogućiti funkcioniranje sustava održivog gospodarenja otpadom objasnio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

“Jasno je navedeno tko je odgovoran i za tog odgovornog jasna je motivacija zašto bi se uključio i na koji način. I jasne su relevantne sankcije što će biti ako se ne uključi. Naglašavam riječi jasno i relevantno – jer dosad smo imali preklapanja ovlasti po pojedinim zakonima, nejasne obaveze do krajnje razine, grada ili općine, a kazne su bile ili na razini ‘države’ ili takve da ih je bilo jednostavno prebaciti na teret građana.

Kazne plaćaju građani

Primjer – sankcije EU za neispunjenje obaveza preuzetih pristupnih ugovorom doživljavaju se kao nešto što će platiti ‘država iz proračuna’, kao nešto što se nekog gradonačelnika i načelnika općine ne tiče. S druge strane, kazne koje bi dosad dobio grad ili općina ugradile bi se u povećanu cijenu usluge, opet kao da se to njih ne tiče. A tiče ih se i te kako i tiče se građana – ako vaš gradonačelnik troši novac za plaćanje kazni jer ne želi uvesti održivi sustav gospodarenja otpadom, to znači da imate manje novca za vrtiće ili pločnike”, kazao je Zmajlović u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Ministar je potvrdio kako se za sanaciju Karepovca novac iz EU fondova trošio nenamjenski. Za sanaciju tog odlagališta otpada bilo je potrebno nešto više od 148 milijuna kuna, a od toga je sufinanciranje Fonda 40 posto, malo manje od 60 milijuna kuna. Nenamjenski je potrošeno 305.519 kuna u periodu prihvaćanja tzv. makarskog otpada na Karepovac. ministar je istaknuo da se namjenska potrošena moraju vratiti u Fond ili prebiti s nekim budućim projektom.

Odluka na Gradu

“No, mene puno više brine da novac potrošen dosad, tih gotovo 60 milijuna kuna, premda je namjenski utrošen u sanaciju, nije utrošen smisleno. Zbog silnih promjena mišljenja o tome što s Karepovcem, promjena predloženih načina sanacije i dijelom iracionalnih i neprovedivih ideja o tome što bi nakon sanacije bila krajnja namjena lokacije, projekt manje-više stoji od 2008.

Premda je jasno na kome je odluka, na Gradu Splitu, ja ne želim sjediti prekriženih ruku i čekati prijedloge i ideje. Upravo zato, odredio sam u Fondu tim koji će s Gradom napokon usuglasiti ideje, način sanacije i rokove.Ključno je da Grad Split donese odluku o načinu sanacije i budućoj namjeni Karepovca”, kazao je Zmajlović.

Lećevica ‘stoji’

Ministar je potvrdio da projekt za sanaciju odlagališta otpada Lećevica stoji. Novac iz EU fondova najprije nije povučen jer je dokumentacija bila toliko loša da su je projekt odbili, a kada je popravljena i ponovno predana, sam predavatelj, Županija ga je povukla jer nisu riješili ključno pitanje, zemljište.

Na tom odlagalištu gotovo pomaka nema od 2008.

“Tvrtka za upravljanje Lećevicom radi pet godina, plaće idu, a projekt stoji. Ovdje se radi o odgovornosti Županije koja je vlasnik tvrtke. Dosad je plaćena ogromna cijena. Ova je dokumentacija jedna od najskupljih koje su se dosad radile i koje se danas rade. Nažalost, dosad isplaćeni novac je izgubljen, ali neću se pomiriti s time da smo utvrdili tko je kriv. Tim Ministarstva i Fonda odsad će diktirati tempo rješavanja”, kazao je Zmajlović.

Povratak na Net.hr