SREĆOM, IZBJEGLA SE TRAGEDIJA

MIGRANTI TRAŽE SPAS U PRELASKU SAVE: Bili su na gumenom čamcu, među njima trudnica i žena s novorođenčedom

Jedna je trudnica u visokom stadiju trudnoće, a jedna žena je bila s novorođenčetom od 20-ak dana

Sedmero djece, četiri žene i dva muškarca pronašli su policajci iz Stare Gradiške u šumskom predjelu Radinju 29. lipnja, nakon što su migranti u Hrvatsku ilegalno ušli gumenim čamcem, potvrdili su u četvrtak iz policije. Jedna je trudnica u visokom stadiju trudnoće, a jedna žena je bila s novorođenčetom od 20-ak dana.

“Žena u visokom stadiju trudnoće žalila se na bolove u trbuhu, a više osoba bilo je u lošem zdravstvenom stanju, iscrpljeni i gladni. Policajci su im odmah priskočili u pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć, koja je trudnicu, ženu koja je nedavno rodila te još dvije žene i novorođenče odvezla u bolnicu u Slavonski Brod”, potvrdio je za Hinu glasnogovornik brodsko-posavske Policijske uprave Damir Brezić.

NA MREŽNICI PRONAŠLI TIJELA DVA MUŠKARCA: Nagađa se da su se migranti utopili pri prelasku rijeke kod Barilovića

U Hrvatsku ušli ilegalno čamcem iz BiH

Ostale članove skupine policija je prevezla u prostorije za smještaj migranata u Postaji granične policije Staroj Gradiški. Ondje im je osiguran liječnički pregled, hrana i piće te osnovne higijenske potrepštine. Nakon liječničkog pregleda utvrđeno je da nemaju zdravstvenih tegoba.

Policija je utvrdila da skupinu čine članovi triju obitelji i da dolaze iz Iraka. U Hrvatsku su ušli ilegalno čamcem iz Bosne i Hercegovine. U razgovoru s policijom, migranti su izrazili namjeru zatražiti azil u Republici Hrvatskoj te su odvezeni u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu.

Policija ističe kako na području brodsko-posavske Policijske uprave u kontinuitetu štiti državnu granicu i sprječava nezakonite migracije u skladu sa Zakonikom o Schengenskim granicama i nacionalnim zakonodavstvom.

IZ MREŽNICE IZVUČENA DVA TIJELA: Ilegalni migranti javili policiji da su se na slapovima utopile dvije osobe

‘Migranti ovakvim nezakonitim prelascima ugrožavaju vlastitu obitelj’

Za taj je posao, po podatcima policije, angažirano dovoljno policajaca, a radi zaštite granice, postavljena je tehnička oprema, među ostalim, za dalekosežno optičko i radarsko nadziranje granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima. Glasnogovornik Brezić rekao je da prilikom postupanja policijski službenici maksimalno štite temeljna ljudska prava i dostojanstvo svake osobe.

“Napominjemo da migranti ovakvim nezakonitim prelascima državne granice, prelazeći nepredvidivu i hirovitu rijeku Savu u gumenom čamcu, dovode u opasnost svoj život i život svojih bližih – žena i djece”, rekao je Brezić te dodao da bi osobe koje su liječničku pomoć dobile u slavonskobrodskoj bolnici danas trebale biti prevezene u Prihvatilište za tražitelje azila, gdje će biti spojene s obitelji.

NOVA TRAGEDIJA NA MREŽNICI: U rijeci pronađena mrtva tijela dvojice muškaraca, sumnja se da je riječ o migrantima

Povratak na Net.hr