Zagrebački stožer civilne zaštite od nacionalnog je Stožera zatražio popuštanje mjera u glavnome gradu.

"S ciljem zaustavljanja gospodarskog pada i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim djelatnostima, catering industriji, organizaciji vjenčanja, sajmova i drugih događanja na kojima se prodaju i izlažu proizvodi, a koja posredno uvezuju i niz drugih djelatnosti koje su naslonjene na te branše, na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Zagreba doneseni su zaključci o slanju inicijative prema Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske za reviziju i izmjenu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti Covid-19 putem okupljanja", navode u priopćenju.

Prijedlozi poslani Nacionalnom stožeru su sljedeći:

  • dozvola rada ugostiteljskim objektima i u unutarnjim prostorima uz detaljno propisan način organizacije rada,
  • dozvola organiziranja događanja i vjenčanja uz provođenje brzih testiranja gostiju i vanjskih pružatelja usluga vezanih uz događanje,
  • dozvola održavanja sajmova i izložbi na otvorenom.

Posebna pomoć radu ugostitelja

"S obzirom na to da već imamo puno više saznanja o sprječavanju širenja virusa, a veliki broj osoba je i cijepljen, smatramo da je moguće ponovo primijeniti Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz Covid-19 koje su bile na snazi u svibnju prošle godine, a kojima se detaljno propisuje način organizacije rada, ograničenje ukupnog broja posjetitelja, način posluživanja hrane i pića, način rada zaposlenika koji poslužuje goste te posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja.

Mogućnost implementacije navedene preporuke posebno bi pomogla radu ugostitelja koji nemaju terase ili druge otvorene prostore za usluživanje. Grad Zagreb također podržava projekt Safe Event/Wedding Standard u kojem su specificirani prijedlozi provođenja brzih testiranja gostiju i vanjskih izvođača prije samog događanja, ograničenja kvadrature po gostu, ograničavanja broja osoba u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom prostoru, terasama i šatorima otvorenima sa tri strane", stoji u priopćenju.

Zaustavljanje gospodarskog pada

Također ponovno ističemo probleme uzrokovane zabranom održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju ili izlažu proizvodi. Velikom broju obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva egzistencija ovisi o proizvodnji i prodaji proizvoda na sajmovima otvorenog tipa (kao npr. Sesvetski sajam koji je organiziran kao tržnica, sajmovi na Jakuševcu i Britancu koji rade samo određenim danima u tjednu). Budući da je sezona prodaje sadnog materijala, salate, mladog luka i ukoliko proizvođači nemaju načina da ponude svoje proizvode, veliki dio toga će propasti, a kupci će se namirivati, između ostalog, i u trgovačkim centrima gdje nerijetko kupuju takvu robu iz uvoza, priopćio je zagrebački stožer.

Nastavno na prethodno navedeno, a s obzirom na to da već imamo veliki broj osoba koje su cijepljene, smatramo da je potrebno pristupiti ublažavanju epidemioloških mjera kako bi se zaustavio gospodarski pad i gubitak radnih mjesta. Grad Zagreb bi uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera i uz propisani razmak angažirao i dodatne covid redare kako bi se osigurala kontrola provođenja epidemioloških mjera", navodi se u priopćenju zagrebačkog Stožera.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.