UOČI SASTANKA VNS-A

MESIĆ O ‘TVRDOJ KOHABITACIJI’ PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA; Otkrio kako su to rješavali on i Sanader: ‘Bili smo različite opcije, ali…’

Poznato je da sam bio različita opcija od Sanadera. Međutim, ja sam bio svjestan svoje ustavne uloge, a on je bio svjestan svoje. Sastajali bismo se jednom mjesečno, nekad više. Bio bi tu i predsjednik Sabora. To je dobro funkcioniralo. Informirali smo se tako o temama koje su bile zanimljive, kazao je Mesić

Bivši predsjednik Stjepan Mesić danas je na RTL-u Danas komentirao tvrdu kohabitaciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Na pitanje hoće li predsjednik i premijer uspjeti napraviti zaokret u odnosu, Mesić kaže da to očekuje cijela hrvatska javnost pa tako i on. Mesić smatra da je bilo dovoljno njihova nadmetanja i da su rekli sve što su mislili pa ističe da “sada treba raditi”.

‘PROZORI ĆE BITI OTVORENI’; Plenković i Milanović se konačno dogovorili: Zna se kada će se i gdje održati sjednica VNS-a

O sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost

“Da sam ja predsjednik, ja bih inzistirao da se odmah sastane Vijeće. To je razlog da se raspravi zašto je do toga došlo. Ja bih predložio i inzistirao da se održi”, poručio je bivši predsjednik za RTL Danas.

Odgovarajući na pitanje o radikalizaciju u društvu i je li jedan od predsjednika, bilo Vlade, bilo Republike, njoj pridonio, Mesić kaže: “Ja sam mislio, kad su ljudi izabrani na svoje funkcije, da moraju biti svjesni svoje uloge, ustavne mogućnosti i obveze. To što je netko nekome rekao, nema smisla opterećivati hrvatsku javnost. Neću sada biti sudac, ali jedan uvjetuje drugog.”

Kako je to funkcioniralo dok je Mesić bio predsjednik, a Sanader premijer?

Poznato je da je Mesić imao intenzivan odnos s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom, ali opet su se redovito sastajali.

“Poznato je da sam bio različita opcija od Sanadera. Međutim, ja sam bio svjestan svoje ustavne uloge, a on je bio svjestan svoje. Sastajali bismo se jednom mjesečno, nekad više. Bio bi tu i predsjednik Sabora. To je dobro funkcioniralo. Informirali smo se tako o temama koje su bile zanimljive”, kazao je Mesić.

Upitan tko bi od njih dvojice popuštao kada bi zaiskrilo, Mesić za RTL Danas kaže:  “Ja nisam o tome vodio računa. Kome bi palo napamet, nazvao bi. Nama nije trebao šef protokola. Oni su više zabrinuli hrvatski javnost. Mene su tu i tamo nasmijali. Ako su iz ovoga izvukli pouku, onda je to dobro.”

Povratak na Net.hr