Mesić Josipoviću ostavio fotelju vrijednu 200.000 kn

Nakon što gornjogradski Grički top u četvrtak označi podne, ceremonijal-majstor Tarik Filipović najavit će novog hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića, čime će početi inauguracijska svečanost na Markovu trgu.

Svečana inauguracija trećeg po redu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića počet će u četvrtak u podne, a potrajat će sve do 17 sati, kada će novi predsjednik ispratiti sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića.

Novi predsjednik Josipović na Markov će trg doći pješice, otkriva Jutarnji list. Od svoga doma u Palmotićevoj do Vranicanijeve poljane doći će automobilom, a zatim će sa suprugom Tatjanom do centralnog mjesta svečanosti ispred crkve Svetog Marka doći pješice između okupljenih građana.

Svečanost inauguracije će početi izvedbom Lijepe naše u izvedbi Zbora “Ivan Goran Kovačić”, a završit će Odom radosti, himnom Europske unije.

Budući da je predviđeno promjenjivo vrijeme, cijela svečana pozornica, koja će biti diskretno ukrašena bijelim amarilisima, bit će natkrivena. Na pozornici će biti istaknuta hrvatska zastava, postavljen stol na kojem će se nalaziti Ustav, te govornica s koje će se novi predsjednik Josipović obratiti javnosti.

Kada Josipović stigne na Markov trg, na pozornici će ga već čekati svi suci Ustavnog suda, predvođeni predsjednicom Jasnom Omejec, pred kojima će položiti predsjedničku prisegu i završiti je riječima: “Tako mi Bog pomogao.”

Svečanost na Markovu trgu i Josipovićev predsjednički govor iz prvog će reda promatrati visoki uzvanici, najvažniji među njima Stjepan Mesić, koji će na Gornji grad doći posljednji. Mesić će na Gornji grad stići s Pantovčaka u pratnji supruge Milke, i tada će zadnji put proći pokraj Počasne zaštitne bojne i obaviti tzv. tihi prijavak.

Osim Mesića, iz prvog reda svečanost će pratiti predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici stranih delegacija. Redoslijed sjedenja predsjednika stranih država ovisi o tome koliko dugo obnašaju dužnost šefa države. Nakon svečanosti za strane je delegacije organiziran ručak u palači Dverce na kojem će biti i Mesić.

Nakon ručka, u 17 sati na Pantovčaku će se posljednji put, na svojevrsnoj primopredaji dužnosti, susresti dva predsjednika. Mesić će Josipovića dočekati kao predsjednik, a nakon sastanka će predsjednik Josipović ispratiti Mesića.

Troškovi inauguracije stajat će nešto manje od 500 tisuća kuna, otprilike koliko i Mesićeva inauguracija prije pet godina, piše Novi list. Inauguraciju će na Markovom trgu pratiti oko 1.100 uzvanika, a novi predsjednik svoje će visoke goste, svjetske državnike, potom ugostiti na svečanom ručku u palači Dverce. Gostima će biti ponuđena tradicionalna hrvatska hrana, i to dva menija – jedan mesni, a drugi vegetarijanski.

Inače, fotelja u koju će zasjesti Josipović, poprilično je vrijedna, i to ne samo u prenesenom smislu. Predsjednik Mesić pobrinuo se prije godinu i pol dana da se Ured predsjednika opremi reprezentativnim klub-foteljama, vrijednim 199.100 kuna, u izradi virovitičke tvrtke Twin.

Prethodni članci:

arti-201002150477006
arti-201002150179006
arti-201002030645006
arti-201001190074006

Povratak na Net.hr