Mesić: Često sam radio sam i protiv Vlade

Predsjednik Republike Stjepan Mesić obratio se zahvalio na potpori i povjerenju u proteklih deset godina i poručio kako odlazi zadovoljan jer zna da je u svome mandatu, koji je ‘bio prva dionica na putu nezaobilaznih promjena, pokrenuo važne procese.

”U osnovi, ako bih vama, građankama i građanima Republike Hrvatske, večeras htio položiti račun za ono što sam radio, mislim da smijem reći kako sam pridonio tome da se Hrvatska korjenito izmijeni, ali i da se izmijeni način na koji nas doživljavaju u svijetu”, kazao je Stjepan Mesić u obraćanju putem televizije, naglasivši da mu je pred očima uvijek bio dugoročni interes Hrvatske.

arti-201002160240006”Možda će mi netko zamjeriti što previše često upotrebljavam riječ: ja. Ali, večeras, na isteku mandata, mogu i moram reći da sam neke stvari doista radio sam, naravno s mojim suradnicima, ali bez podrške vlade, pa i protiv volje vlade koja nije imala ili dovoljno hrabrosti, ili političke vizije da me slijedi. Pred mojim je očima, međutim, uvijek bio samo i jedino dugoročni interes Hrvatske”, naglasio je.

Podsjetivši kako je Hrvatska prilikom preuzimanja dužnosti ”bila praktično u međunarodnoj izolaciji”, dok je danas članica Atlantskog saveza i pred vratima EU, Mesić je istaknuo kako je u svom mandatu nametnuo ”novi način gledanja” na događaje.

”Nametnuo sam, i to moram naglasiti, doista nametnuo, koncept individualiziranja krivnje za počinjene ratne zločine i time otklonio opasnost da se cijeli hrvatski narod stigmatizira zbog nedjela pojedinaca koji su se sakrivali iza hrvatskoga imena”, kazao je.

Osvrnuo se i na problem recesije i gospodarske krize uz ocjenu da se zemlja za nju mogla bolje pripremiti.

”Zvonio sam na uzbunu, upozoravao, ali oni koji su me trebali čuti, pravili su se gluhi. Čak smo i danas još u situaciji da se svako novo zaduživanje države smatra uspjehom. A ja se pitam – tko će i kako otplaćivati te dugove?”, rekao je Mesić koji drži da Hrvatskoj nedostaje ”cjeloviti, dugoročni koncept razvoja zemlje i razrađeni gospodarski model koji bi odgovarao našim potrebama i mogućnostima”.

Nezadovoljstvo je izrazio i sadašnjim stanjem u regiji iako je, kako je naglasio, ”bio prvi koji je regionalnu suradnju u hrvatskome političkom rječniku iz tabua pretvorio u nešto normalno i svakodnevno”, te napravio zaokret u odnosima prema BiH i ”potaknuo i najiskrenije provodio daljnju normalizaciju odnosa sa Srbijom”.

”Europski put” smatra jedinim kojim Hrvatska može i mora ići ali, dodao je, u svom se mandatu borio i za Hrvatsku koja će biti dio svijeta, ne samo jugoistočne Europe.

Zahvalio je građanima na podršci koju su mu pružili i rekao kako ni u jednome trenutku nije svjesno učinio ništa čime bi iznevjerio to povjerenje, rekavši kako se od njih oprašta kao predsjednik, ali ne i kao sugrađanin.

”Ostat ću aktivan, spreman da pomognem uvijek kada se za to pruži prilika. I u tome i dalje računam na vašu suradnju i podršku”, kazao je i poručio da je njegov mandat bio tek početak dugog puta.

”Ovo je bila prva dionica na putu nezaobilaznih promjena. Valja nastaviti”, zaključio je Mesić u svome posljednjem obraćanju.

Prethodni članak:

arti-201002130161006

Povratak na Net.hr