USKORO U SABORU

MEDVED NAJAVIO NOVI ZAKON: ‘Braniteljima će se statusi opet priznavati’

Zakon o braniteljima ponovno bi trebao priznavati braniteljske statuse, a kako tvrdi ministar Tomo Medved neće rezultirati minusom od 14 milijardi kuna kako je to najavio Predrag Matić.

Zakon o braniteljima u saborskoj bi se proceduri trebao naći do kraja ove godine. Izjavio je to ministar branitelja Tomo Medved za N1 navodeći kako je tekst zakona završen te da još neka područja treba proći s drugim ministarstvima kako bi tekst konačno mogli uputiti u javnu raspravu.

Na primjedbe bivšeg ministra Predraga Matića da bi za branitelje trebalo naći dodatnih 14 milijardi kuna, Medved odgovara: “Ovo što bivši ministar govori je neprihvatljivo i minus neće biti ni blizu toga. U velikoj mjeri kad govorimo o materijalnim pitanjima neće doći do povećanja. Zakon će objediniti sva bitna statusna i materijalna pitanja. Bit će jasan i provediv u praksi i neće biti potrebno tumačenje odvjetničkih ureda. Temeljito radimo. Zakon je u svom iznosu od prvog momenta izrade usklađen s Ministartvom financija.”

Prema Medvedovim riječima, braniteljima će se ponovno priznavati statusi. “Neprihvatljivo je da ljudi koji su bili pet godina branitelji, pa su kasnije otišli u Njemačku i sad se vraćaju, ne mogu vratiti svoj status branitelja. Ako je netko bio nekoliko godina branitelj, dok je živ mora mu se omogućiti da regulira svoj satus. Isto je i s bolesti. O tome je li bolest posljedica rata odlučit će povjerenstva. Nije dobro da se određuje rok do kada se status može ostvariti”, kazao je ministar dodajući kako će poduzeti sve kako bi nepravda prema braniteljima bila ispravljena.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr