MEĐIMURSKI VOĆARI NA GUBITKU ZBOG PANDEMIJE I MRAZA: / 'Mislili smo da će korona proći do jeseni, sad ne znamo kako dalje'

Image
Foto: Ilustracija: Damir Špehar/PIXSELL

Međimurski voćari suočeni su s ogromnim gubicima zbog pandemije koronavirusa, a na ruku im ne ide niti mraz koji je poharao njihove voćnjake i vinograde čak osam puta u protekla tri tjedna

14.4.2020.
8:28
Ilustracija: Damir Špehar/PIXSELL
Play logo

Mraz i niske temperature su u protekla tri tjedna čak osam puta poharali međimurske voćnjake i vinograde. Koliko će to umanjiti ovogodišnji urod, zasad je teško procijeniti, no već je vidljivo kako će šteta biti ogromna.

Obitelj Kristijana Mihalica u Pribislavcu na sedam hektara uzgaja jabuke raznih sorti. Ove godine nema cvijeta, odnosno voćke koju nije zahvatio mraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači svaki tučak dok je crni i nema zelenoga, tu ne može ništa biti. To može biti samo deformirana jabuka", rekao je Mihalic i potvrdio što muči cijelo Međimurje.

Elementarna nepogoda

Međimurska je županija proglasila elementarnu nepogodu, a štete se već sad procjenjuju na više milijuna kuna. Neki voćari su uspjeli spasiti dio uroda zahvaljujući skupoj tehnologiji.

"Antifrost sustavom štitimo 80 posto voćnjaka i dobro je da djeluje do temperature do minus sedam. Normalna godina nam je nekih dvadeset kilograma po stablu. Sada je i više od 70 posto manje, rekao je Zlatko Hlapčić iz Novog Sela na Dravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su voćari, u nedostatku drugih rješenja, pokušali voćnjake zaštiti grijanjem zraka, ali to nije dalo rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo strojeve koji rade na plin, rade na ulje, dizel, njima se vozimo po voćnjaku i grijemo zrak. Na minus jedan možda pomaže ali ne i na minus osam koliko je bilo", rekao je Adrian Horvat iz stručne službe pri Ministarstvu poljoprivrede.

Veliki gubici zbog koronavirusa

Mraz bi mogao biti posljednji čavao u lijesu proizvodnje voća u Međimurju. Naime, pandemija koronavirusa voćarima već zadaje velike gubitke. Stoga se, poput ostalih, voćari nadaju da će država i njima pomoći, piše e-Međimurje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislili smo korona će do jeseni proći, ali sad nas je ovo pogodilo i ne znam kako dalje", zaključio je voćar Mihalic.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo