SESTRE DOBILE MANJE PLAĆE: / Usred herojske borbe stiglo neugodno iznenađenje; 'Poslodavci ne slušaju ministra Beroša!'

'Moram reći da su (medicinske sestre) dobile manje plaće, nije im plaćen prekovremeni rad i dežurstvo',

11.4.2020.
21:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na prvoj liniji obrane od koronavirusa nije lako. Muku muče zdravstveni djelatnici, policajci, vatrogasci... U pogonu su i djelatnici u trgovinama, smetlari, novinari, taksisti i dostavljači.

Ali, nitko nije u tolikom direktnom kontaktu s oboljelima, praktički u svakom trenutku svog radnog vremena, kao zdravstveni djelatnici, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Rade više no ikada, a dobile manje plaće

"Svaki bolesnik koji dođe, a sumnjiv je, izaziva stres svih djelatnika. Moram reći da se uz stres javlja i jedna vrsta straha jer smo majke, žene, domaćice. Odlazimo u naše obitelji pa na taj način prenosimo jednu vrstu straha i strepnje što će biti. Dovoljno smo educirane, imamo dovoljno zaštitne opreme i stvaramo sigurno radno okruženje. Nikad ne znate što će biti na putu do kuće, koga sresti i potom brinuti", kazala je za RTL Brankica Grgurić, predsjednica Sindikata medicinskih sestara.

No, iako su medicinske sestre ovih tjedana zaposlenije nego ikada prije, neke od njih dobile su manje plaće, što zvuči nevjerojatno.

'Tražit ćemo sastanak s ministrom'

"Moram reći da su dobile manje plaće, nije im plaćen prekovremeni rad i dežurstvo. To se složilo tako da se dobije slobodni dan. Znamo da je potpisan dodatak Kolektivnog ugovora i zna se koje su obveze poslodavca, kao i radnika. Sukladno tome, ministar zdravstva poslao je dopis da se to mora poštivati", naglasila je predsjednica Sindikata.

Grgurić je najavila i susret s ministrom kako bi se ispravila ova nepravedna situacija.

"Zasigurno ćemo tražiti sastanak s ministrom. On je uvijek odgovorio na naše upite i problematiku. Nažalost, poslodavci njegove propise ne slušaju, bez obzira što su najčešće administrativne prirode. Najave koje kažu da će u travnju biti drugačije zbog manjeg broja bolesnika, pa će i plaća biti manja. Možda u tome ima istine, ali moram naglasiti da su nam ostali najteži bolesnici na odjelima i traže skrb medicinskih sestara", kazala je Brankica Grgurić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali