Play ponuda

MEDICINSKA SKRB ZA OTOČANE: / Deset liječničkih timova na obuci za helikoptersku medicinsku službu

Image
Foto: PIXSELL, Jurica Galoić

Deset medicinskih timova uskoro će započeti s radom u prvoj hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi (HHMS).

4.9.2015.
19:22
PIXSELL, Jurica Galoić
Play ponuda

Bio je to prvi let u sklopu šestodnevnog letačkog treninga tijekom kojeg će liječnici i drugo medicinsko osoblje u praksi primjeniti vještine naučene tijekom edukacije, koju od kraja kolovoza provode talijanske tvrtke EliFriulia i Airgreen. Timovi liječnika, medicinskih sestara i tehničara stekli su znanja iz navigacije i odabira mjesta slijetanja, poznavanja radio i medicinske opreme u helikopteru kao i procedure postupanja s pacijentima.

Dostupni su otočanima

Iz baze na Krku u hitne medicinske intervencije letjet će helikopter EC 135T2, a iz baze na Braču helikopter EC 145T2, koji će na jugu Hrvatske pokrivati šire područje i razvedeniji dio obale. Kao treći raspoloživi helikopter koristit će se vojni helikopter smješten u Splitu, koji obavlja funkciju odgođenog sanitetskog prijevoza.

HHMS će, poručuju iz Ministarstva zdravlja, omogućiti dostupniju i kvalitetniju uslugu za 130.000 stanovnika hrvatskih otoka te prometno slabije povezanih ruralnih sredina, kao i ostalim hrvatskih građanima te turistima.

Helikopteri za ove specijalne namjene, za razliku od transportnih, mogu slijetati na različite manje površine.

Projekt vrijedan 8,5 milijuna kuna

Zahvaljujući projektu vrijednom 8,5 milijuna kuna, deset hrvatskih timova medicinskih djelatnika svladalo je najsuvremenije tehnike hitne pomoći u helikopterskom prijevozu, a talijanske tvrtke osiguravaju dva helikoptera, letačko osoblje, hangare i servisnu službu za uspostavu HHMS-a za područje hrvatske obale i zaleđa.

Play ponuda
Play ponuda