VELIKA NAVALA

MATURANTI SE SPREMAJU ZA UPIS NA FAKULTET: Jedan studij opet je najpoželjniji, za jedno mjesto tamo konkurira čak šest kandidata

Logopedija nije interesantna samo u Zagrebu, na Sveučilištu u Rijeci taj studij želi upisati 626 studenata od kojih je za 111 njih to prvi izbor pa će u Rijeci ipak biti nešto manja konkurencija nego u Zagrebu – gotovo četvero studenata borit će se za jedno upisno mjesto

Studij logopedije Sveučilišta u Zagrebu prvi je izbor ovogodišnje generacije maturanata; za jedno upisno mjesto na spomenutom studiju borit će se čak šestero kandidata i upravo zbog toga taj se studij smjestio, drugu godinu zaredom, na prvo mjestu najpoželjnijih među mladom generacijom, piše u utorak Večernji list.

DIVJAK OBJASNILA ŠTO S MATURANTIMA KOJI ĆE BITI U SAMOIZOLACIJI: ‘Oni će maturu moći polagati na jesen i onda upisati fakultet’

Nakon logopedije najprivlačniji studij psihologije

Riječ je o studiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koji upisuje 80 studenata, a ove godine logopediju je biralo ukupno 1176 budućih studenata od kojih su njih 483 taj studij navela kao svoj prvi izbor. Logopedija nije interesantna samo u Zagrebu, na Sveučilištu u Rijeci taj studij želi upisati 626 studenata od kojih je za 111 njih to prvi izbor pa će u Rijeci ipak biti nešto manja konkurencija nego u Zagrebu – gotovo četvero studenata borit će se za jedno upisno mjesto.

Drugo mjesto po izboru ovogodišnjih maturanata, uzevši u obzir omjer upisnih mjesta i prijava, za razliku od prošle godine, jednopredmetni je studij psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok je na trećem mjestu po izboru maturanata stručni studij kriminalistike koji izvodi Visoka policijska škola u Zagrebu.

Kriminalistiku želi studirati čak 691 maturant

Kriminalistiku među ovom generacijom želi studirati 691 student, a njih 145 taj studij stavilo je kao svoj prvi izbor pa će se tako gotovo petero kandidata ocjenama i uspjehom na državnoj maturi boriti za jedno upisno mjesto.

Prošle godine po popularnosti i izboru maturanata na drugom mjestu bio je studij fizioterapije na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, a na trećem mjestu studij izobrazbe trenera na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu.

Ni među ovom generacijom ne vlada prevelik interes za matematiku i fiziku nastavničkog smjera – od cijele generacije tek je troje maturanata to istaknulo kao svoj prvi izbor, situacija se mijenja ako se radi o studiju koji nema veze s nastavničkim smjerom. Mijenja se situacija u nastavničkom smjeru kada su u pitanju fizika i kemija. Na tome smjeru ima 22 mjesta i prema interesu studenata bit će popunjena već na ljetnom roku.

POKRENUTA APLIKACIJA ZA UPISE U PRVI RAZRED ŠKOLE I NA FAKULTETE: Liječnički pregled dogovorite preko Terminka

Povratak na Net.hr