PRIJAVILO SE 13.180 UČENIKA

MATURANTI PIŠU PROBNI ONLINE ESEJ IZ HRVATSKOG JEZIKA: Cilj je pomoći učenicima da se što bolje pripreme za državnu maturu

Pisanje esejskog zadatka odvijat će se na CARNET-ovoj prilagodbi Moodlea, platformi Loomen. Učenici će se na sustav povezivati preko ove poveznice već od 9 sati kad će započeti s čitanjem uputa o online pisanju eseja

Maturanti pišu u utorak probni online esej iz Hrvatskoga jezika kojemu je cilj da povratnom informacijom o napisanom eseju pomogne učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika, te da se testiraju mogućnosti online provedbe državne mature.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanja obrazovanja pokrenulo je pisanje probnog online eseja iz Hrvatskoga jezika.

MINISTRICA DIVJAK POSLALA PORUKU MATURANTIMA: ‘Ova situacija je posebna, nemojte se ustručavati tražiti pomoć’

Za pisanje probnog online eseja iz Hrvatskoga jezika mogli su se prijaviti svi maturanti – učenici gimnazija i strukovnih škola, a ukupno se prijavilo 13.180 učenika, Maturanti su mogli odabrati koju razinu žele pisati – A ili B. Kao i na pravoj maturi, učenici će po razinama dobiti jedan esejski zadatak i njega rješavati, a za to će imati 160 minuta. Prilikom kreiranja probnog online eseja, vodilo se računa i o učenicima s teškoćama kojima je omogućeno dulje pisanje, odnosno kasnija predaja eseja, prilagodba oblika, veličine slova, kao i mogućnost korištenja čitača ekrana za učenike s oštećenjem vida.

Pisanje esejskog zadatka odvijat će se na CARNET-ovoj prilagodbi Moodlea, platformi Loomen. Učenici će se na sustav povezivati preko ove poveznice već od 9 sati kad će započeti s čitanjem uputa o online pisanju eseja. Čitanju i rješavanju esejskog zadatka moći će započeti točno u 10 sati. Rezultate će učenici dobiti u tjednu koji započinje 25. svibnja. Svim učenicima želimo puno uspjeha u pisanju probnog online eseja.

KAKO ĆE IZGLEDATI DRŽAVNA MATURA? HZJZ NAPOKON OBJAVIO DETALJNE UPUTE: Sve škole bi se morale pridržavati ovih mjera

Za ocjenjivanje probnog eseja Ministarstvo će nastavnicima izdati potvrdu o sudjelovanju i doprinosu realizaciji rezultata projekta na državnoj razini koja se može koristiti sukladno Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima te tako nastavnici ostvaruju dodatne bodove za napredovanje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr