ODLUKA NA LOKALNIM STOŽERIMA

MASKE SU POČELE PADATI: Dvije županije su ukinule obvezu nošenja, hoće li i ostale? ‘Teško ih je nositi, još je vruće pa se faca upari’

Neke zemlje u kojima su maske obavezne i u zatvorenom i u otvorenom prostoru imaju rast broja zaraženih, poput Španjolske, a neke koje takvu obavezu nikad nisu imale poput Švedske sad imaju pad broja zaraženih

Jedna od Ustavnih tužbi odnosila se i na obvezu nošenja maski. Tužitelj smatra da takvu obavezu također ne može propisivati Stožer civilne zaštite, ali čini se da i bez toga, maske lagano padaju. Barem kada je škola u pitanju.

Od stroge obaveze nametnute prije tjedan dana s početkom školske godine Nacionalni stožer sada je odluku o tome prebacio na lokalne županijske stožere i dvije su županije odmah ukinule obavezu nošenja maski, a čini se da će brzo i ostale.

Tim više jer obavezu nošenja maski u školama nemaju ni mnoge druge zemlje koje su Stožeru i “stožerašima” bile uzor u nametanju epidemioloških mjera i tim više jer neke zemlje u kojima su maske obavezne i u zatvorenom i u otvorenom prostoru imaju rast broja zaraženih, poput Španjolske, a neke koje takvu obavezu nikad nisu imale poput Švedske sad imaju pad broja zaraženih.

OSNOVNA ŠKOLA U SINJU OBJAVILA PA POVUKLA NEVJEROJATNU PREPORUKU: ‘Roditelji, istaknite djeci koja nose maske da su bolja od drugih’

Odluka na lokalnim stožerima

“Teško je nositi te maske pogotovo ljudima koji nose naočale jer se staklo zamagli, nekim profesorima ne smeta kad ih nosimo ispod nosa i to je još jedan minus i još je vruće pa se faca upari”, priznao je Luka Bajlović, učenik i maturant Ekonomske škole Pula. Učenici Lukine srednje škole u Puli od sutra će na nastavi doslovno prodisati. “Veliki je plus što ih sutra nećemo nositi”, dodao je Luka.

Na krilima dobre epidemiološke slike, na isti se potez odlučila i Međimurska županija i možda će ih biti još, pogotovo jer je odluka o maskama na nastavi u rukama lokalnih stožera. “Vidjet ćemo. Ako epidemiološka situacija bude dobra, nema razloga da i ostali lokalni stožeri ne donesu istu odluku. Ako se situacija pogorša stožeri će ponovno uvesti tu obvezu”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

HZJZ O KORIŠTENJU VIZIRA U ŠKOLAMA: ‘Ne mogu zamijeniti maske, ne sprečavaju širenje zaraze aerosolom’

Susjedne zemlje

Bez maski ili ipak s njima pitanje je koje muči i susjedne europske zemlje. Prvo su u Sloveniji, u Austriji i u Italiji dobili preporuke o kretanju u škole bez maski, odnosno da ih se nosi samo pri ulazu i izlazu iz škole, te na hodnicima. Ipak, Slovenija je odmah na početku nastave, zbog loše epidemiološke slike, odlučila maske staviti kao obavezu.

Slično se dogodilo i Austriji, nakon tjedan dana nastave bez maski, od danas su obaveza. Italija je škole otvorila jutros i u slučaju da je osigurana fizička udaljenost, maske na nastavi neće biti obavezne.

HOĆE LI SE IPAK UKINUTI ZAŠTITNE MASKE U ŠKOLAMA? Nastavnici: ‘Ne treba žuriti’; Ravnatelj zagrebačke OŠ: ‘Naši učenici ih uopće ne nose’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr