banner

OGLASIO SE I STOŽER

MASKE KOJE ‘UBIJAJU KORONAVIRUS’ BILE SU PREVARA, INSPEKCIJA ZABRANILA UVOZ: ‘Jedno piše na ambalaži, a u biti je nešto drugo’

Bakrene zaštitne maske postale su pravi ‘hit’ kada su se pojavile u prodaji jer su bile reklamirane kao ubojite protiv koronavirusa

Građani su za jednu kutiju s pet bakrenih maski plaćali 200-injak kuna iako one nisu bile sigurna zaštita od koronavirusa. Izgledom ne odudaraju od kirurških maski, ali u materijal je inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Svi medicinski proizvodi koji sadrže tvari kojima proizvođač u opisu namjene pripisuje antimikrobna svojstva (bakar, srebro) svrstavaju se u klasu rizika III. i moraju proći najstrožu ocjenu koju provode tijela ovlaštena od Europske komisije.

Inspekcija Ministarstva zdravstva je, međutim, nakon kontrole zabranila do daljnjeg uvoz u Hrvatsku. Ispostavilo se i da te maske ne pružaju veću zaštitu protiv koronavirusa nego druge maske tipa IIR. Odnosno, jedno piše na ambalaži, a drugo odgovara stvarnosti. Potvrdila je to i pomoćnica ministra zdravstva.

ZARAŽENI KORONOM RADILI FEŠTE, IŠLI U TRGOVINU, A NEKI SU HTJELI PRIJEĆI I GRANICU: Varaždinska policija podnijet će prijave

‘Maske su neodgovarajuće’

“Uvijek je bilo diskusije o maskama. Sada smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama s naznakom da štite od virusa i bakterija i da su bolje nego druge. Ove su se maske pokazale neodgovarajućima i inspekcija ministarstva je reagirala. Kada se ti nedostaci uklone one će se naći na tržištu vjerojatno kao i druge maske”, pojasnila je Vera Katalinić Janković na konferenciji Nacionalnog stožera u ponedjeljak.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, odagnao je pak neke druge dvojbe poručivši da se i onima koji su preboljeli koronavirus preporučuje da maske nose i dalje.

“Iako je osoba preboljela covid, ne zna se gdje se taj virus još nalazi. Svima se preporučuje da nose maske”, pojasnio je Capak.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr