NOVE MUTACIJE

MARKOTIĆ OBJAVILA DA JE MUTIRANI VIRUS U NAŠEM OKRUŽENJU: ‘Stječe se dojam da se ponavlja početak pandemije…’

‘U Arenu su išli bolesnici koji su bili pred kraj liječenja. Oprezni smo, ako treba dan-dva ne šaljemo u Arenu pacijente. Balansiramo na dnevnoj bazi i ne donosimo nagle odluke’, rekla je Markotić

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić na današnjoj presici Stožera istaknula je kako su niži brojevi zaraženih doveli do rasterećenja bolničkog sustava jer je sve manje hospitaliziranih.

“Međutim, moramo i dalje biti oprezni, to je dobar rezultat, izvrstan. Dobro je da zdravstveni sustav malo odmori. Jedan dio zemalja, djelomično i zbog nove varijante virusa, ima veliki broj zaraženih…. Mutirani virusi su puno brži, 50-70 posto je veća infektivnost. Još uvijek se stječe dojam da se opet ponavlja dio od početka pandemije gdje se mislilo da je to tamo negdje u Kini…I s ovim mutacijama moramo se skoncentrirati i pratiti svojim ponašanjem i mjerama mogućnost brzog širenja mutacija da se ne bismo doveli u situaciju da imamo treći val. Iznimno je važno u vremenu dok čekamo cjepiva, da se pazimo, pratimo situaciju…”, rekla je Markotić.

‘Ne donosimo nagle odluke’

Dodala je i da druga faza cijepljenja kreće danas.

U vezi zatvaranja Arene kao privremene bolnice za Covid pacijente, Markotić je objasnila:

“U Arenu su išli bolesnici koji su bili pred kraj liječenja. Oprezni smo, ako treba dan-dva ne šaljemo u Arenu pacijente. Balansiramo na dnevnoj bazi i ne donosimo nagle odluke.”

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

Povratak na Net.hr