BORBA S ČESTICAMA

MARKOTIĆ PREPORUČILA JEDNOSTAVAN POSTUPAK KOJI POMAŽE ŠTITITI OD KORONE I OSTALIH RESPIRATORNIH BOLESTI: Treba vam fiziološka otopina

‘Još se ne može reći je li moguće da se osoba dva puta zarazi koronavirusom’, istaknula je Markotić

Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku Nove TV, gdje je komentirala trenutnu epidomiološku situaciju, ali i što bi nam mogla donijeti jesen.

Istaknula je kako klinička slika tijekom ljeta bila bolja. “Vidjet ćemo može li se to pripisati tome da su se ljudi puno kretali, provjetravali”, kaže Markotić te dodaje da su zasada blaži simptomi među oboljelima i nada se da će tako ostati.

Ovo bi svi trebali prakticirati

Uoči sezone drugih respiratornih bolesti ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ podsjetila je na jednostavan i pristupačan postupak koji će smanjiti rizik od zaraze koronavirusom, ali i svim drugim zaraznim respiratornim bolestima – ispiranje nosa slanom otopinom.

“Definitivno to brojni liječnici preporučuju svima pred sezonu infekcija dišnog sustava, sluznica je osjetljiva na suhi zrak. Sluznica se treba vlažiti, otopine je održavaju svježijom i zdravijom”, rekla je.

O virusu još moramo učiti

No priznaje kako j oko virusa i dalje mnogo nepoznanica, prvenstveno je li osoba koja je preboljela covid-19, sigurna od nove zaraze. “Još se ne može reći je li moguće da se osoba dva puta zarazi koronavirusom. Vidjet ćemo, to je novi virus i trebat će još jedno vrijeme, ova sezona će nas puno naučiti”, kaže.

Istaknula je i jednu stvar koja se do sada otkrila o virusu:  “Primijetilo se da u nosu određenog broja osoba se čak više mjeseci mogu naći čestice defektne koje ne mogu inficirati druge”, zaključuje Markotić.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr