TAMAN PRIJE DRUGOG VALA

MARKOTIĆ OBJAVILA – STIŽU NAM PRVE DOZE LIJEKA U KOJI SVI POLAŽU NADE: Objasnila je i teoriju ‘trenirane imunosti’

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti obznanila je kako će remdesivir uskoro biti dostupan u Hrvatskoj za liječenje oboljelih od koronavirusa

Za oboljele od COVIDA-19 uskoro stižu prve doze remdesivira, potvrdila je u intervjuu za Večernji list u utorak ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić. U razgovoru Markotić odgovara na pitanja koja su izazvale dvojbene informacije što se tiče samog virusa, govori o realnosti skorog dolaska cjepiva, uvjetima polaska djece u školu te planu kako će to izgledati.

Jesen će nam, ne dvoji ova stručnjakinja, biti teža ponajprije zbog drugih virusa koji dijelom izazivaju slične simptome pa postoji opravdan strah da se ne zaguši zdravstveni sustav. Djeca će krenuti u školu, ali uvjeti u kojima će se nastava odvijati ovise praktički od škole do škole, zbog infrastrukture i veličine razreda.

“S obzirom na kapacitete različitih škola i infrastrukturne razlike, nemoguće je donijeti za sve jednake i jednoznačne upute pa će se u pojedinim sredinama i potencijalnim situacijama preporuke morati povremeno modificirati i za neke situacije i mjesta donositi i izdvojeno”.

FUCHS PRELOMIO – NASTAVA ĆE SE NA JESEN NAJVJEROJATNIJE ODRŽAVATI U ŠKOLAMA: Evo kako će sve izgledati ako dođe do drugog vala korone

Teorija trenirane imunosti

Na pitanje o tome jesu li djeca doista otpornija te je li točno da nisu tako često prijenosnici korone Markotić navodi teoriju “trenirane imunosti” o kojoj struka puno raspravlja te nastoji utvrditi je li moguće da djeca, inače mahom sklona raznim infekcijama, zbog toga imaju “istreniran” imunitet na viruse pa su tako otpornija i na ovaj.

“Iako za sada nema puno međunarodnih iskustava o širenju novog koronavirusa među školskom djecom, jer je u dosta zemalja škola bila obustavljena, pojedinačna ispitivanja i primjeri upućuju na to da djeca, za razliku od gripe, nisu važni prijenosnici SARS-CoV-2”, kazala je Markotić.

OD JESENI SE UKIDA ŠKOLA NA TREĆEM: Online nastava samo u iznimnim slučajevima, evo što je o tome reklo Ministarstvo

Nema razlika u kliničkoj slici

Za simptome “ljetnog vala” Markotić kaže da nisu primijetili bitnije razlike u kliničkoj slici u usporedbi s bolesnicima iz prve faze, no bit će potrebno detaljno analizirati kliničke podatke. Remdesivir će biti dostupan kroz mehanizme zajedničke nabave u EU-u, a interes je svaka zemlja članica morala iskazati još prije nekoliko mjeseci. Očekujemo da će prve dostupne doze lijeka uskoro biti dostupne, kazala je Markotić, donosi Večernji list.

LIJEK ZA COVID-19 U KOLOVOZU STIŽE U EU: Potpisan je važan ugovor o liječenju 30.000 ljudi, predviđena je pravedna raspodjela doza

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr