banner

OGLASILA SE I KLINIKA

MARKOTIĆ OBJASNILA KADA BI MOGLE POPUSTITI MJERE; Komentirala i muškarca s upalom pluća: ‘Većina toga što je napisano nije točno’

Kada su u pitanju cjepiva, kaže kako Velika Britanija s cijepljenjem počinje za nekoliko dana dok će EU krenuti s distribucijom kada odobrenje da Europska agencija za lijekove

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić za Dnevnik Nove TV komentirala je epidemiološku situaciju te otkrila kada možemo očekivati cjepivo.

“Puno je hospitaliziranih. To su teški bolesnici. Neki jako teški, oni su na intenzivnoj, neki su na sreću pred oporavkom”, kazala je na početku Markotić.

“Deset mjeseci pritiska, psihološkog, ali i pritiska gdje želite dati maksimum je nešto za što svaki zdravstveni djelatnik mora biti istretiran. Mi smo očekivali ovakav pritisak, u jesen, zimu čak i veći. S ovakvim nečim se svijet nije suočio više od sto godina. Naravno da nije lako, ali mi smo tu jedna velika vojska koja je potrebna u borbi protiv virusa i moramo izdržati”, kazala je.

Kada su u pitanju cjepiva, kaže kako Velika Britanija s cijepljenjem počinje za nekoliko dana dok će EU krenuti s distribucijom kada odobrenje da Europska agencija za lijekove, što bi trebalo biti vrlo brzo.

Stanje u Klinici

Unatoč tome, samim dolaskom cjepiva neće nužno doći do ukidanja mjera, no Markotić kaže da ako ljudi budu savjesni i cijepili se masovno – možemo očekivati da ćemo ići prema nekom rješenju. Osvrnula se i na fotografiju čovjeka koji je navodno satima u šatoru čekao na pregled ispred Klinike.

SUSTAV IPAK PUCA? ‘Otac je s upalom pluća satima čekao na hladnoći’; U Dalmaciji danima čekaju: U istoj čekaonici testiranje i vađenje krvi?

“Uvijek se po nekoliko sati čeka na pregled. Infrastruktura je stara i nije dostatna, to nije ništa nova. Činjenica je da ćemo mi dati izvješće vrlo brzo. Gospodin nije proveo onoliko vremena koliko je napisano. Da je još uvijek hladno po tim našim improviziranim čekaonicama, jest. Sve će biti u očitovanju. Većina toga što je napisano nije točno”, zaključila je.

Klinika za infektivne bolesti demantirala navod

Klinika za infektivne bolesti  demantirala je navode Zrinke Ljevar o 9-satnom čekanju na pregled njezinog oca te istaknula maksimalan angažman djelatnika da u uvjetima arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka pruže usluge, uz propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

Nakon analize prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja pacijenta M.Lj. u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“, ravnateljica Alemka Marković izvijestila je u srijedu navečer  da je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada tog pacijenta trajala 3 sata i 43 minute te da su svjesni kako svako čekanje u ovim hladnim vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističe maksimalan angažman svih djelatnika da u improviziranim uvjetima pruže usluge, uz propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

“Nastavno na izjave gospođe Zrinke Ljevar, objavljene na društvenim mrežama, vezano uz zbrinjavanje njenog oca na hitnom prijemu Klinike za infektivne  bolesti “Dr. Fran Mihaljević“, demantiramo navode gospođe Zrinke Ljevar o dužini čekanja njenog oca na pregled i obradu u našoj ustanovi kao i navode o  nehigijenskim uvjetima te nedostatku deka, odnosno toplih pokrivača”, stoji u priopćenju za javnost.

Svjesni smo kako svako čekanje u ovim hladnim  vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističemo maksimalan angažman svih naših djelatnika da u improviziranim uvjetima pružimo naše usluge, poštivajući propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite”, navodi Markotić u priopćenju nakon što je ispred Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite te Klinike provedena analiza prijamno-trijažnog postupka i
zbrinjavanja tog pacijenta u njihovoj ustanovi.

Markotić pojašnjava da je 1. prosinca 2020. u 22.23 sata izvršen administrativni upis pacijenta te je provedena trijaža putem prijamno-trijažnog tima (PTT). Uvažavajući klinički tijek aktualne bolesti i prisutnost simptoma posljednjih sedam dana, komorbiditete i epidemiološku anamnezu, a po uvidu u  vrijednosti vitalnih  parametara i kliničko stanje, pacijent je upućen na aparaturnu obradu u vidu radiološke snimke srca i pluća te je učinjeno testiranje na novi koronavirus  (SARS-CoV-2).

“Temeljem dobrog općeg stanja i urednih vitalnih parametara, kod pacijenta nije bilo indicirano bolničko liječenje te je preporučena simptomatska terapija, do uvida u rezultate učinjene obrade. U predmetnoj povijesti bolesti, izrazito jasno je navedena preporuka i mišljenje našeg  liječnika, a obrada je završena 2. prosinca 2020. u 02.06 sati”, napominje Markotić.

Ističe i kako je slijedom navedenog razvidno da je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada tog pacijenta trajala 3 sata i 43 minute, za razliku od navoda o “9-satnom čekanju na pregled“.

Markotić je naglasila i da u toj Klinici kontinuirano nastoje poboljšati organizaciju prijamno-trijažnog postupka te ulažu maksimalne snage kako bi zbrinuli sve pacijente koji traže njihovu skrb.

“Svjesni smo svih arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka naše ustanove te privremenim, improviziranim mjerama, primjenom šatora, pokušavamo uspostaviti vanjsku ekstenziju grijanih čekaonica. Osim postojećih grijalica, u tijeku je postupak nabave dodatnih grijaćih tijela te smo osigurali deke,  kao i tople napitke za pacijente, svjesni hladnih vremenskih uvjeta”, poručila je.

Ističe i kako je njihova obveza voditi računa o pridržavanju fizičke distance među bolesnicima kako bi spriječili zaražavanje pacijenata, ali i profesionalnu izloženost zdravstvenih djelatnika.

“U postojećim improviziranim uvjetima, održavamo maksimalnu razinu higijene i postupamo po uputama Tima za kontrolu bolničkih infekcija”, stoji Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“.

Zrinka Ljevar je na Facebooku izrazila nezadovoljstvo što su je s ocem koji ima upalu pluća – nakon što su došli u kliniku “Dr. Fran Mihaljević” – ostavili da čekaju satima u ledenom šatoru, bez grijanja ili deke, a ta se objava o “9-satnom čekanju na pregled“ danas proširila društvenim mrežama i u medijima.

Povratak na Net.hr